IMUNITET OBARAJU ŠEĆER, STRES, DEHIDRIRANOST, GOJAZNOST...

06.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 901 | Autor: | 0

Ako se tokom godine prehladite više od 3 puta, morate ojačati imunitet: zdravo se hranite, uzmite vitamine i minerale i više se krećite


Dok neki prođu kroz sezonu gripa i prehlada bez bolesti, drugi se nikako ne mogu rešiti kijavice, kašlja, herpesa i drugih znakova oslabljenog imuniteta.

Sklonost sezonskim virozama i prehladama može imati veze i sa nekim životnim navikama. Oslobodite se ovih navika i bićete zdraviji i puni energije.

Ako vam se stalno jede slatko, to ne samo da će dovesti do nakupljanja neželjenih kilograma, već će oslabiti i sposobnost belih krvnih zrnaca da ubijaju bakterije. Američki stručnjaci otkrili su da nakon 100 grama pojedenog šećera leukociti narednih pet sati nisu sposobni da se bore sa bakterijama. Zato je, umesto kolača, gaziranih sokova i čokolade bolje izabrato sušeno voće, koje će telo, uz šećer, snabdeti i vitaminima.
Voda eliminiše otrove nakupljene u telu. U tečnost kojom snabdevamo telo ubrajaju se i čaj i kafa, ali ne i alkohol i slatki sokovi. Ukoliko je urin bledo-žute boje, znači da unosite dovoljno tečnosti i tada je rizik od prehlada manji.

Prekomerna težina osim štetnog uticaja na srce, mozak i druge organe, slabi imunitet. Jedan od očitijih primera svake godine je sezona gripa. Osim što su gojazni među osobama sa povećanim rizikom od oboljevanja, teže se i oporavljaju. Posebno se to odnosi na ljude s BMI-em većim od 35. Zbog debljine se može poremetiti i ravnoteža hormona zbog čega se smanjuje sposobnost organizma da se bori s infekcijama.
Koliko god pun nos i šmrkanje mogu iritirati, oni su dobar znak stabilnosti imuniteta. Sluz koja se nakuplja u nosu zarobljava viruse i eliminiše ih iz tela. Ako je sluzokoža nosa suva, virusi lakše ulaze u organizam. Privremeno ovakvo stanje nastaje zbog suvog vazduha tokom zime, i uglavnom nije problem, ali ako je hronično i traje dugo, svakako se javite lekaru.
Nije slučajnost da se ljudi najčešće razboljevaju u vreme intenzivnog stresa na poslu ili kod kuće. Dugoročni stres dokazano slabi imunitet. Zbog toga je, osim za psihičko, za fizičko zdravlje nužno nositi se sa stresom na adekvatan način, tehnikama umanjivanja stresa i maksimalnim izbegavanjem stresnih situacija.
Odrasli se u proseku razbole jednom do tri puta godišnje, a prehlada traje najčešće od tri do četiri dana. Sve više od toga zahteva oprez, s naglaskom na prevenciju u obliku zdrave ishrane, dovoljno sna, redovnog vežbanja i uzimanja vitamina i minerala.

I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

SPIRULINA

930 RSD

MORINGA I MED

639 RSD

ORTHOMOL IMMUN

7660 RSD

IMUNO C PLUS

550 RSD

MORINGA U PRAHU

1290 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem