10 OPASNIH KOZMETIČKIH SASTOJAKA KOJE SVAKA TRUDNICA MORA DA IZBEGAVA

05.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 814 | Autor: | 0

Ono što je ženama prijalo pre trudnoće, sada može da škodi i njima i bebi. Zamenite kozmetičke preparate koji sadrže neki od ovih sastojaka onim koji su namenjeni budućim mamama


Drugo stanje je svakako samo po sebi šok za organizam. Nešto što je ženama prijalo pre trudnoće, sada može da im naškodi. Kako sada ne vodite računa samo o svom zdravlju nego i ozdravlju bebe u stomaku, izbacite iz upotrebe proizvode koji sadrže štetne sastojke. Na tržištu se može naći mnogo proizvoda koji su namenjeni samo trudnicama i svakako su bolji izbor od onih na koje ste navikle. Evo šta može da naškodi zdravlju bebe i majke u trudnoći.

Parabeni
To su ključni sastojci mnogih losiona za telo, šampona, gelova za čišćenje lica i tela, pudera i pomada. Opasni su zbog toga što imaju sposobnost da imitiraju estrogen koji je zadužan za pravilno funkcionisanje ženskih reproduktivnih organa i utiču na pol bebe. Zbog svog štetnog dejstva zabranjeni su u Evropi i ne smeju da se nađu u proizvodima namenjenim deci i trudnicama.

Ftalati
Obično se kriju iza sastojaka označenim u deklaraciji kao "parfem" ili "miris" i mogu da utiču na balans hormona u telu.

Etanolamini
Jedan su od sastojaka koji se nalaze u maskari, boji za kosu, puderima, mirisima, kremama za sunčanje, lekovima, šamponima i losionima. Na etiketi su označeni kao MEA, DEA ili TEA, a mogu da izazovi trovanje ili rak. Utiču na razvoj mozga beba i mogu da dovedu do oštećenja nekih funkcija ukoliko je majka izložena ovim sastojcima u trudnoći.

BHA ili BHT
Beta-hidroksidna kiselina i BHT mogu se naći u senkama, ruževima, losionima, kremama protiv ojeda, rumenilu i puderu za lice. Koriste se kao konzervansi u kozmetici i mogu da utiču na poremećaj hormona. Dovode do problema u razvoju, pa su na njih osetljivi deca i trudnice.

Retinol (Vitamin A)
Nalazi se u hidratantnim losionima i kremama protiv starenja, a sprečava gubitak kolagena iz kože. Unošenje istog u trudnoći može da ošteti plod, zbog čega lekari upozoravaju na ove proizvode trudnice na samom početku trudnoće.

Oksibenzon
Bez njega je teško zamisliti neke kreme za sunčanje, negu tela i losione zanegu posle brijanja. Deluje na telo kao estrogen, a izaziva endometriozu i alergijske reakcije. Koža ga upija u velikoj količini preko krema, zbog čega se neretko nađe u mleku kojim majka doji bebu.

Triklosan
Ima ga u kremama za depilaciju, antibakterijskim gelovima i sapunima, ali i u pasti za zube. Utiče na endokrini sistem trudnica i dovodi do pojave defekta, ali i raka.

Hidrokinon ili glutation
Sadrže ga sve kreme za posvetljivanje kože koja ga lako apsorbuje.

Formaldehid
Kreme za sunčanje, losioni, balzami i šamponi ga imaju u izobilju, a on je veoma kacerogen. Na etiketi ga nećete naći, ali obratite pažnju da li je prisutan diazolidilin urea.

1,4 Dioksen ili PEG
Može se naći u penama za kupanje, šamponima, tečnim sapunima i sprejevima za kosu. Smatra se da je kancerogen.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net