8 DELOVA TELA KOJE NE SMETE DA DIRATE!

02.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 762 | Autor: | 0

Ruke su pune bakterija i dodirivanjem očiju, lica, uha ili nosa povećavate rizik od infekcijaDodirivanjem određenih delova tela može da dovede do ozbiljnih infekcija. Ove delove tela nikako nemojte dodirivati rukama.

Lice
Budući da su ruke pune bakterija, dodirivanjem lica prenosimo ih na tu osetljivu kožu. I ne samo to, tako prenosimo alergene i prljavštinu sa ruku, objasnila je dr Ava Shamban dermatolog za portal Little Things.

Usta
Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Journal of Applied Microbiology pokazuje da se između trećine i četvrtine bakterija u telu prenese s prstiju na usta. Najčešće ljudi usta dodiruju tokom čitanja ili pisanja.

Otvorene rane na telu
Budući da su ruke pune bakterija i alergena, diranje otvorenih rana je jako loša ideja. Ako imate flaster ili gazu koje morate da promenite, pre toga operite ruke.

Nosna šupljina
Sama nosna šupljina ima puno dobrih bakterija, ali guranjem prstiju stižu, za to područje, nepoznate bakterije. To može dovesti do infekcija i loše uticati na "udomaćene" bakterije, objasnila je dr Zara Patel, otoralingorlog.

Stražnjica
Stražnjica je mesto na kojem je često prisutna E. Coli i druge nimalo bezazlene bakterije. Nakon bilo kakvog približavanja ruku pozadini, obavezno ih dobro operite.

Oči
Konjunktivitis je direktna posledica prenosa virusa i bakterija u oko. Oči su same po sebi jako osetljive, kao i koža oko očiju, pa je najbolje da, čak i u slučaju jakog svraba, probajte da ih što manje dodirujete.

Unutrašnjost uha
Uši su najvećim delom sistem koji se sam čisti, a guranje prstiju ili bilo kakvih drugih oštrih stvari u uho može izazvati oštećenje delikatne unutrašnjosti i izazvati infekciju.

Ispod noktiju
Područje ispod noktiju ima čak dva puta više bakterija nego bilo koji drugi deo ruke. Ono je izvrsno mesto za širenje bakterija, budući da klasično pranje ruku sapunom ne može u potpunosti ukloniti sve nečistoće.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net