NATERAJTE MOZAK DA ŽELI SAMO ZDRAVU HRANU

27.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 527 | Autor: | 0

Da li je moguće istrenirati želju za voćem, povrćem, orašastim plodovima, celovitim žitaricama i jogurtom?Kada bismo svi žudeli za krastavcem umesto kolačima, gubitak kilograma bio bi mnogo lakši...
Naravno, u vreme kada hrane nije bilo u izobilju, bilo je korisno da centar za nagrade u mozgu „zasvetli" na samu pomisao o hrani, posebno onu visokokaloričnu. Međutim, istraživanja sugeršu da „loša veza“ u ovakvom sistemu može dovesti do gojaznosti, pa čak i biti krivac što ne možemo da se oslobodimo uvek prisutnih par kilograma viška.
Da bi stvari bile još teže, današnja prehrambena industrija sa svih strana nas zasipa primamljivom, ali hranom siromašnom nutrijentima s kojom je lako preterati, a tada naš mozak traži još upravo ovakve vrste hrane.

- Naše želje se mogu oblikovati, upozorava Kristen Mansineli, dijetetičarka iz Los Anđelesa. Mnogi roditelji kažu da njihova deca jednostavno ne jedu povrće, ali to zaključuju nakon što su dva puta bezuspešno pokušali da im serviraju brokoli. Dva pokušaja jednostavno nisu dovoljna da bi se razvila privrženost.

Istraživanje sa univerziteta Harvard i Tafts, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrition & Diabetes poziva na razmišljanje i sugeriše da je treniranje želje za hranom moguće, piše portal Lajvstrong.
U pilot-istraživanju odrasle osobe s prekomernom telesnom težinom nasumično su raspoređene u šestomesečni program za mršavljenje ili u kontrolnu grupu koja nije primila nikakve smernice za kontrolu težine. Obe grupe prošle su MR skeniranje mozga na početku i završetku istraživanja kako bi se utvrdilo kako je takozvani „centar za nagrade“ u mozgu reaguje nakon što su ispitanici posmatrali slike često konzumiranih namirnica i njihovih zdravijih alternativa (npr. pržena piletina u odnosu na piletinu sa roštilja).
Aktivnost mozga pokazale su da je hrana bogatija kalorijama postala manje privlačna (prigušena aktivnost u centru za nagrade) nego na početku studije, a hrana s manjim iznosom kalorija sada je postala privlačnija (veća aktivnost u centru za nagrade).

Kako deluje ovaj plan ishrane?
Plan ishrane podsticao je promenu prehrambenih navika koja će dovesti do dnevnog smanjenja od 500 do 1 000 kalorija, s ciljem gubitka od pola do jednog kilograma nedeljno. Neki od korišćenih metoda uključivale su kontrolu porcija, menije zasnovane na namirnicama koje produžuju osećaj sitosti i zdrave recepte.

Ukupna ishrana bazirala na 25 posto belančevina, 25 posto masti i 50 posto ugljenih hidrata, s najmanje 40 grama vlakana dnevno. Prva grupa znatno je izgubila na težini - oko 6 kilograma u poređenju s kontrolnom grupom koja je zapravo dobila oko 2 kilograma.
Ipak, trebalo bi imati na umu da je ovo bila mala pilot-studija s ograničenim brojem učesnika, zbog čega je preuranjeno izvlačiti snažne zaključke. Ipak, ohrabrujuće je videti kako su moguće značajne promene u načinu na koji promatramo zdravu hranu, pa čak i uvetovati organizam da je što češće bira.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem