SVAKO TREĆE DETE I SVAKA PETA ODRASLA OSOBA U SVETU PATI OD NEKOG OBLIKA ALERGIJE

29.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 355 | Autor: | 0

Čovečanstvo plaća danak zagađenjima, lošoj ishrani i stresu

Podaci Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da porast alergijske kijavice prima epidemijske razmere, a ujedno je to i najčešća hronična nezarazna bolest od koje boluje oko pola milijarde ljudi. Svako treće dete i svaka peta odrasla osoba u svetu, danas pati od nekog oblika alergije.

Svetska istraživanja ukazuju na danak koji čovek plaća zagađenjima životne sredine koja je sam proizveo, kao i na neadekvatnu ishranu i stres. Stručnjaci Instituta medicinskih nauka Univerziteta u Tokiju upozoravaju da je zagađenje vazduha štetnim industrijskim materijama i gasovima iz saobraćaja osnovni razlog da deca u velikim gradovima pet puta češće obolevaju od alergijske kijavice u odnosu na mališane sa sela.

Zagađenje tla veštačkim đubrivima, hrana opterećena pesticidima i konzervansima, meso zasićeno hormonima i antibioticima, ozbiljno remete kvalitet ishrane, a životni stil pun stresa dodatno pogoršava situaciju. Sve to narušava naš imuni sistem, a rezultat je pojava autoimunih bolesti od kojih su razne vrste alergija najčešći problem.

Nekada se ovoj bolesti nije pridavala potrebna pažnja, ali zbog rastuće učestalosti, lošeg uticaja na kvalitet života i radnu sposobnost, kao i česte pridružene bolesti kao što su sinusitis, nazalna polipoza i posebno astma, danas je jasno da joj treba pristupati veoma ozbiljno.

Svetska istraživanja ukazuju da oko 40% obolelih od alergijske kijavice u daljem toku bolesti dobija i astmu, a istovremeni razvoj obe bolesti javlja se kod čak četvrtine pacijenata. Zato je alergijsku kijavicu neophodno odmah lečiti.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net