9 NAJOPASNIJIH BILJAKA NA SVETU

26.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2491 | Autor: | 0

Od ovoga ne želite da pravite salatu!


1. Jedić (Aconitum napellus)
Jedić, klobučić, ljutić ili pasja smrt (slika gore) zaista izgleda lepo i bezopasno, ali izgled vara, jer su svi delovi biljke izuzetno otrovni, a naročito gomoljasti koren. Supstanca akonitin koju biljka sadrži apsorbuje se i putem kože pa je opasno i diranje listova bez rukavica. U prošlosti jedićem su, pre borbe, premazivani vrhovi strela i koplja.

ricinus

2. Ricinus (Ricinus communis)
Ovaj čest ukrasni stanovnik vrtova sadrži otrovan ricin i može se pohvaliti dugogodišnjim gostovanjem u Ginisovoj knjizi rekorda po otrovnosti. Činjenica da ste čuli za ricinusovo ulje nikako ne znači da možete sami praviti kašu od semenki, jer su izuzetno otrovne. Odraslima je letalna doza osam, dok je za decu dovoljna samo jedna semenka.

kukuta

3. Kukuta (Conium maculatum)
Opasna biljka puna otrovnih alkaloida poznata je po tome što je starim Grcima bila omiljeno sredstvo za izvršavanje kazni. Sokrat ju verovatno nije voleo, jer je bio primoran da popije smrtonosan napitak napravljen upravo od nje. Kukuta ubija i hrpu životinja koje je pojedu, ali kako su alkaloidi isparljivi, osušeno seno nije toliko opasno.

datura

4. Datura (Datura stramonium)
Anđeoska truba nema nimalo „anđeoskih" svojstava, najpre zbog otrovnih alkaloida koje sadrži, ali je zato zovu i đavolja truba. Često je viđena samonikla biljka, a korišćena je za rituale, lečenja, trovanje, oružja...

gimpi

5. Gimpi gimpi (Dendrocnide moroides)
Ime možda zvuči šaljivo, a srcoliki listovi možda izgledaju lepo, ništa kod ove biljke nije ni šaljivo ni lepo. Pogotovo kad se uzme u obzir da stalno ispušta u vazduh sitna vlakna koja izazivaju iritacije i bolove. Žrtve trovanja nakon dodira listova opisivale su da su osećale nešto poput nagrizanja kiselinom i udara struje istovremeno. Sva sreća da biljka raste samo u Australiji.

svinjski korov

6. Džinovski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum)
Etimološki, latinski naziv duguje poređenju s Heraklom zbog snažnog rasta, a naš naziv nosi zato što je srećnici mogu jesti bez posledica. Ljudi ne smeju ni da je dodirnu, jer je kombinacija dodira i izloženosti suncu jako invazivna za kožu. Trljanje očiju inficiranim delom kože može izazvati kratkotrajno ili trajno slepilo.

lutkine oci

7. Lutkine oči (Actaea pachypoda)
Ova neobična biljka ima bele bobice koje izgledaju pomalo vanzemaljski, poput jezivih očnih jabučica. Bobice ove kamenjarske trajnice su izuzetno otrovne ako se pojedu. Čak je i životinje izbegavaju.

vuciji korov

8. Vučja stopa (Aristolochia clematitis)
Koristila se dosta u tradicionalnoj medicini, ali i modernim preparatima za mršavljenje dok nije primećena veza sa zatajenjem bubrega i karcinomima. Za sve je kriva aristolohinska kiselina koju sadrže opasne semenke ploda.

mancinela

9. Mančinela (Hippomane mancinella)
Ovo biljka je ponosni dugogodišnji vlasnik Ginisovog rekorda za najopasnije drvo. Ako ga vidite negde (a raste na američkim kontinentima) verovatno ga prati upozorenje da se ne dira, ne koristi za sklanjenje od kiše i da mu se ne konzumiraju plodovi. Seča ili paljenje stabla se ne preporučuje, jer je čak dim toksičan. Španski osvajači su njegove jabukolike plodove nazvali „male jabuke smrti", ne bez razloga. Izuzetno su otrovni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem