POMORANDŽE - SPAS ZA TROPSKE ŠUME

24.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 358 | Autor: | 0

Naučnici su se iznenadili kada su shvatili da je eksperiment koji je započeo 1990-ih, ali od kojeg se jako brzo odustalo, zapravo uspeo


Naučnici Vini Halvaš i Danijel Jansen sa Univerziteta Prinston, obratili su se 1997. proizvođaču soka od pomorandže na Kostarici. Oni su osmislili plan kojim su hteli da oporave siromašno tlo u jednom nacionalnom parku. Ako bi se kompanija Del Oro složila da donira jedan deo svog zemljišta, njoj će biti dozvoljeno besplatno istovarivanje odbačene kore pomorandže na neplodnom zemljištu u parku. Kompanija je prihvatila predlog i istovarila oko 12.000 tona kore na dogovorenom mestu. Organski otpad bogat hranljivim materijama odmah je počeo da deluje na plodnost tla.

Uprkos obećavajućem početku, eksperiment nije dugo trajao. Konkurentska kompanija je tužila Del Oro da uništava park. Sud se složio i eksperiment je prekinut. Bio je zaboravljen idućih 16 godina.

Međutim, 2013. ekolog Timoti Treuer s Prinstona je odlučio da pregleda lokaciju zbog drugog istraživanja. Problem je bilo pronaći zemljište jer su naučnici tražili napušteno i neplodno tlo. Na tom istom mestu se sada nalazila gusta džungla.

U poređenju sa susednim područjem na kojem nisu bile bačene kore od pomorandže, na ovom mestu se stvorilo bogato tlo i izraslo je više vrsta stabala. Posebno je zanimljivo stablo smokve koje je toliko veliko da bi ga tri osobe mogle obgrliti rukama.

Nitko nije siguran kako su kore mogle tako delotvorno da regenerišu zemljište u razdoblju od 16 godina. Pretpostavka je da se dogodila neka vrsta sinergije između potiskivanja invazivne trave i regenerisanja osiromašenog tla.

Naučnici se nadaju da će ovaj eksperiment inspirisati i druge projekte očuvanja zemljišta, ali ne u smislu da kompanije odlažu svoj otpad gde to žele.

Foto: D. Janzen i V. Halvač, (Sajensalert)
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem