SEPTEMBAR - MESEC ZA NAJVAŽNIJE RADOVE U VRTU

23.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 469 | Autor: | 0

Pravi je trenutak da se posade lukovice, poseje travnjak, presade biljke

Septembar mesec tokom kojeg bi trebalo da odlučite kako će naredne godine izgledati vaš vrt.

Vreme je još uvek toplo, ali nema velikih vrućina i noći su hladnije, pa je sada pravi trenutak da se presade zimzelene biljke i perene koje će cvetati tokom narednog proleća i leta. Takođe, sada se pripremaju lukovice koje će najaviti proleće.

Lale i ostale lukovice poput krokusa, zumbula, narcisa i fritilarija sade se krajem septembra da bi počele na vreme da puštaju koren i lepo se prime do hladnih zimskih dana. Poželjno je izabrati sunčano mesto i propusno zemljište koje se prvo prekopa, dobro usitni, pomeša sa humusnim đubrivom i izgrabulja, a u dno jame ubaci šaka peska. Lukovice mogu da se sade i u proleće, ali tada neće cvetati sa prvim toplim danima, već od početka leta do kasne jeseni kada je vrt i onako pun raznih cvetnica.

U septembru se sadi i božur, jer je ovo najbolji mesec za njegovo razmnožavanje. Zemlju oko korena potrebno je razgrnuti i kada se dođe do gomoljastog dela oštrim nožem iseći zdrave pupoljke i posaditi ih u saksiju. Koren mladog božura se pokriva sa nekoliko centimetara zemlje, a na dno saksije se stavlja dobar drenažni deo i pokriva humusnom zemljom i đubrivom.

I travnjak se seje u septembru, stari osvežava i popunjavaju ogolela mesta. Travnjak će biti još lepši ukoliko se krajem septembra nanese kompost u tankom sloju.

Živa ograda i ruže se orezuju na početku jeseni, jer to mora da se uradi pre prvih mrazeva. Orezivanjem se uklanjaju suve, bolesne i nepotrebne grane. Ruže čajevke, floribunde i penjačice moraju da se orežu tri puta godišnje - u proleće, leti i pred zimu. Ruže i živa ograda mogu da se orezuju sve do novembra, ali ne treba čekati, jer noćni mraz može da iznenadi.

Jednogodišnje biljke bi trebalo počupati i baciti, prekopati zemlju i osvežiti je humusom ili đubrivom. Kada se zemlja malo odmori prazan prostor popunite trajnicama poput hrizantema, zvezdana, viola, erika...

Sada je poslednji trenutak da se začinsko bilje ubere i osuši.

Smanjuje se zalivanje baštenskih biljaka, jer je u vazduhu veća količina vlažnosti.

Vegetacija se polako priprema za zimski san, a neke osetljive saksijske biljke treba uneti ukoliko su noći hladne.Povezane vesti

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem