UKRASNI KUPUS - IDEALAN ZA JESENJU BAŠTU

21.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2405 | Autor: | 0

Osim što ulepšava baštu, Brassica oleracea je jestiva i lekovita biljka uz pomoć koje ćete sačuvati vitku liniju

Bilo da je zovete ukrasnim kupusom ili keljom, Brassica oleracea, biljka je prepoznatljivog i zanimljivog izgleda, a rezultat je godina marljivog ukrštanja.
Sadi se u kasno proleće, a lepotu pokazuje u jesen i zimu, jer jarke boje dobija tek kada zahladni.

Ako ste propustili da ga zasejete u proleće, nabavite dobro oformljenu biljku na pijaci ili sajmu cveća, ali zapamtite da se seme ukrasnog kupusa seje u maju ili junu – direktno u baštu ili žardinjeru. Semenkama je potrebna svetlost da bi klijale pa ih samo blago utisnite u zemlju.
Ne traži posebnu negu – obična zemlja i normalno zalivanje preko leta. Ako je u saksiji ili žardinjeri – potrebno je malo više zalivanja.
Ipak bolje će rasti ako je na hladnijem mestu i nije izložen direktnom suncu.

Ako se odlučite za sejanje u zatvorenom prostoru, rasadite ukrasni kupus sredinom jeseni tako da ima vremena da se prilagodi hladnijim temperaturama, sve dok nije drastično hladnije nego u zatvorenom.

Ova biljka pravi je ukras tokom većeg dela zime jer je otporna na niske temperature i ne izmrzava na otvorenom prostoru, pa se često može videti i kako izviruje iz bašte pokrivene snegom.
Selekcijom se došlo do više formi, pa ga srećemo u raznim nijansama crvene, roze, ljubičaste, žućkaste, zelene, bele pa čak i azurno plave.
Dvogodišnja je biljka, u drugoj godini se razvija grana sa žutim cvetićima. U proleće cveta kao svaki kupus pa se mogu sakupljati semenke i ponovo saditi.

Ima vrsta koje su niske (porastu do 30cm) i onih koje su više i izrastu do 1m. One su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu i za aranžmane. Listovi mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani. Glavice su široke oko 60 cm ali postoje i sorte koje formiraju veći broj manjih glavica prečnika 10-20 cm na granama do glavnog stabla. Ove grane se mogu koristiti kao hrizanteme u vazama.

Biljka je jestiva, možda malo više gorka nego običan kupus. Ima veliku lekovitu vrednost jer deluje preventivno na suzbijanje arterioskleroze, gojaznosti, različitih avitaminoza i slično. Koristi se i kao hrana za domaće životinje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net