PČELARI I PČELE KOMUNICIRAJU PREKO KOMPJUTERA

20.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 296 | Autor: | 0

Gimnazijalci Prve kragujevačke gimnazije osmislili pametnu košnicu

Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili su revolicionaran izum – pametnu košnicu, odnosno način kako da da pčelari, pomoću računara, komuniciraju sa pčelama u košnicama a da ne moraju lično da ih obilaze. Zvuk, slika, podaci o temperaturi i vlažnosti vazduha iz košnice, uz pomoć specijalnog rama, stižu na pčelarevu veb-adresu.
Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija, koje je podržala Vlada Srbije a organizovao USAID, prvo mesto zauzeli su upravo gimnazijalci iz Kragujevca. Oni su sa svojim projektom „pametne košnice“ predstavljali Srbiju na međunarodnom takmičenju koje se održalo u Briselu od 11. do 13. juna. Đaci iz Kragujevca na ovom takmičenju bili su ne samo najbolji, već i najmlađi, a pohađaju specijalni informatički smer.

Jovana Mališić je u njihovoj đačkoj firmi „Lego Buzz“ direktor:
- Napravili smo pametnu košnicu koja obezbeđuje komunikaciju između pčelara i pčela preko računara. Ram može da se ubaci u standardnu košnicu. Pčelar može da prati stanje u svakoj košnici, a da ne mora da bude na livadi gde su pčele – priča Jovana.
Đaci kažu da je u ram za košnicu spakovana najmodernija tehnologija: kompjuter, mikrofon, zvučna kartica, senzori za temperaturu i vlažnost i kamera.
- Podaci se iz rama šalju na pčelarevu veb-adresu. Slika sa kamere ide non-stop, a rezultati koje prikupljaju senzori i obrađuje računar šalju se na svakih deset minuta. Bitno je da pčelar može da čuje zvuk iz košnice, zato što ljudi koji se bave pčelarstvom na osnovu njega znaju kako su pčele. Da li su uznemirene, uplašene ili su zadovoljne – objašnjava učenik Nemanja Milovanović, koji u ovoj firmi ima ulogu direktora proizvodnje.

Da je „Lego Buzz“ ozbiljan projekat koji ima svoju ekonomsku isplativost i računicu, objašnjava Jana Marković, koja je direktorka marketinga:
- Košnica je naša ideja, ali su nam stručnjaci sa PMF-a malo pomogli savetima. Napravili smo ram koji je inovativan uglavnom zbog toga što prenosi zvuk i ima kameru... To do sada nije niko uradio – hvali košnicu Jana.
Da svaki proizvod ima svoju cenu, ali i opravdanje za nju, kao pravi direktor prodaje objašnjava Milica Tomić. Ona je u đačkoj kompaniji direktorka finansija.
- Kada smo preračunali sve što je potrebno za ram, isplativa cena rama za pametnu košnicu bi bila 59 evra, a sa solarnom baterijom 73 evra. U ponudi je i kompletna košnica dizajnirana po modelu koji pčelari zovu „srpska košnica“. Ona bi koštala od 109 do 123 evra, zavisno od toga da li je napajanje na baterije ili solarno – priča naša sagovornica.

Profesorka informatike i razredni starešina ovih talentovanih đaka ne krije ponos zbog uspeha svojih učenika:
- Ova košnica kao proizvod ima budućnost, a može i dodatno da se razvija i sama sebe održava. To je sledeći stepen razvoja kome težimo – objašnjava profesorka.

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem