OLOVKA OTKRIVA RAK

12.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 544 | Autor: | 0

Novo dijagnostičkom metodom za 10 sekundi utvrđuje se postojanje ćelija tumora

Naučnici sa Univerziteta Teksas napravili su ručni uređaj u obliku olovke za koji tvrde da može da otkrije kancerogeno tkivo za samo 10 sekundi.
Preciznost i efikasnost ovog uređaja nazvanog MasSpec Pen ocenjena je sa 96 posto. Olovkom se dodirne tkivo za koje se sumnja da je kancerogeno i ispusti nekoliko kapljica vode. Hemikalije iz živih ćelija usisavaju uzorak u kapljicu, a potom u uređaj-olovku kako bi se analizirao. Uređaj potom daje otisak na osnovu kojeg lekari mogu reći da li je reč o zdravom tkivu ili raku.
Hirurzima je izazov da tokom intervencije pronađu granicu između raka i normalnog tkiva. Kod nekih tumora je to očigledno, ali kod nekih se granice ne vide jasno. Olovka bi trebalo da pomogne lekarima da lako utvrde granice tumora i potpuno ga uklone.

Olovka je do sada testirana na 253 uzoraka, a isiptivanje će se nastaviti do kraja ove godine, dok je za sledeću predviđena prva upotreba u operacionim salama. Za sada olovka može uzeti uzorak tkiva veličine 1,5 milimetara, ali istraživači rade na rešenju koje će omugućiti da se uzimaju i manji ili veći uzorci.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem