KAKO SAM SPREČIO DIJABETES I OLAKŠAO ARTRITIS

09.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1134 | Autor: | 0

Kristian Njari iz Mokrina uspeo da sanira dva goruća problema koja su mu otežavala svakodnevni život

U to vreme, 2013. godine, bilo je vrlo napeto na poslu. Počeo sam čudno da se osećam, bilo mi je jako loše, pa sam otišao kod lekara. Bio je to mesec maj, kada sam imao zakazan pregled. Tražio sam od svog lekara uput za laboratoriju, hteo sam da proverim krvnu sliku, kao i uput za ultrazvučni pregled jetre i donjeg dela stomaka. Kada sam odradio sve preglede i analize, rezultat je bio povišen nivo šećera i hemoglobina u krvi. Ultrazvuk je pokazao da je sve u redu, s tim što mi je i pritisak bio malo povišen - priča Kristian Njari, četrdesetjednogodišnji mašinski inženjer iz Mokrina.

Kako ste shvatili da imate problem, koje simptome ste imali?
- Jednostavno nisam imao volje ni energije da ustajem i idem na posao. Osim toga, imao sam nesanicu koja je verovatno bila posledica stresa na poslu. Vene na nogama su bile proširene i imao sam puno popucalih kapilara, posebno na leđima. To mi je ukazivalo da nešto nije u redu i zato sam odlučio da odem kod lekara. To je bila dobra odluka jer sam svoj problem otkrio na vreme. Da nisam pratio simptome i otišao kod lekara da uradim analize, verovatnobih dobio dijabetes.

Da li ste dobili neku terapiju ili savet kako da se lečite, šta ste uradili kada ste dobili analize?
- Nisam hteo da pijem lekove jer ne verujem u potpunosti zvaničnoj medicini. Smatram da su lekovi samo hemija koja trenutno pomaže. Verujem da je lekar tu da uspostavi dijagnozu i da odredi bolest, a na meni je kako ću da se lečim. Bez puno razmišljanja odlučio sam se za alternativne metode i počeo sam da se informišem o tome.

Šta ste koristili i kako ste poboljšali svoje zdravlje?
- Kupio sam sokovnik i počeo da pravim zelene sokove. Pravio sam i druge sokove od voća i povrća. Izbacio sam kravlje mleko i sve mlečne proizvode iz upotrebe. Smanjio sam unos mesa i prestao sam da jedem mesne prerađevine (salame, paštete i sl.), izbacio beli hleb, veštačke šećere i svu prerađenu hranu. Od tada se u mojoj porodici isključivo mesi intergralni hleb i testo sa integralnim brašnom.

Šta Vam je još pomoglo osim novog režima ishrane?
- Fizički sam se više aktivirao iako sam unosio manje kalorija. Počeo sam da obrađujem baštu, oformio mini voćnjak u bašti i okućnici, nabavio košnice i počeo sa proizvodnjom svog meda zbog novog načina ishrane i zbog izbačenih veštačkih šećera. Briga o bašti, pčelama i voću iziskuje mnogo fizičke aktivnosti i boravka na otvorenom, posebno na suncu, što je jako dobro jer je sunce bogato vitaminom D koji je važan za regulaciju mnogih procesa u organizmu.

Koliko vam je ovaj način ishrane pomogao, da li ste kasnije proveravali krvnu sliku?
- Da, jesam. Nakon nekog vremena ponovo sam uradio laboratorijske analize. Sve je bilo u redu. Vrednosti šećera u krvi bile su u granicama normale. Danas se osećam odlično. Nema proširenih vena, nema izraženih kapilara po telu. Uspeo sam da normalizujem pritisak i izgubim višak kilograma. Opšte stanje znatno se poboljšalo. Osećam se mnogo lakše, rasterećenije i zadovoljnije.

- Da li ste nastavili sa zdravim načinom ishrane?
Naravno, nastavio sam sa takvom ishranom i sa sokovima. Za večeru uvek cedim sok od povrća ili voća, a sat vremena posle toga pojedem parče integralnog hleba sa medom i orasima.

Kako je došlo do artritisa desnog ramena?
- U februaru ove godine dijagnostikovan mi je artritis desnog ramena. Ruku nisam mogao da pomerim. Svaki napor bio je veoma bolan. Otišao sam kod lekara, dobio injekcije i medikamente. Injekcije su srećom pomogle protiv bolova. Bila mi je preporučena kineziterapija i vežbe istezanja. Vežbe sam radio u bolnici, i kod kuće sa suprugom.

Na koji način Vam je Vaš režim ishrane pomogao da rešite i taj problem?
- Dobro je što sam još pre shvatio da moram da promenim ishranu. Saznao sam i da je za taj problem dobro jabukovo sirće, pa sam ga pio pomešanog sa vodom, tri supene kašike sirćeta na 2 dl vode. Nastavio sam i sa vežbama za istezanje kod kuće, koje radim svake večeri.

Šta biste poručili ljudima koji imaju slične probleme?
Da se zdravo hrane. Ali ne samo to, već i da budu fizički aktivni, da što više vremena provode napolju i da vode računa o svom duhovnom stanju. Nekada sam se stalno razboljevao, a sada kao da sam se podmladio. Vrlo je važno voditi računa o sebi u svakom pogledu, posebno u današnje vreme kada smo stalno izloženi stresu.
M. Vidojković

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net