IMA NEKA TAJNA VEZA IZMEĐU SRCA I SNA

08.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 552 | Autor: | 0

Apneja, nesanica i često buđenje tokom noći ukazuju na povećan rizik od srčanih bolesti


Hronični problemi sa spavanjem povezani su s atrijalnom fibrilacijom, privremenim, ali opasnim poremećajem srčanog ritma.
Analiza koju su vodili Gregori Markus sa kalifornijskog univerziteta i Metju Kristensen sa univerziteta Mičigen, obuhvatila je čak 14 miliona slučajeva i pokazala da osobe koje pate od nesanice, često se bude ili imaju slične probleme tokom spavanja, pate od ozbiljnog poremećaja srčanog ritma.
Osobe s atrijalnom fibrilacijom imaju veći rizik od srčanog udara. Iako takvo stanje može biti posledica starenja, učestalost se povećava za 4 posto svake godine, a razlozi nisu dovoljno objašnjeni.
Mnoge studije pokazuju da apneja može dovesti do atrijalne fibrilacije i drugih zdravstvenih tegoba.
Jedan od koautora istraživanja dr Ričard Beker rekao je nisu očekivali da će otkriti da i osobe koje nisu patile od apneje mogu dobiti atrijalnu fibrilaciju.
Rezultati su pokazali oni koji su se često budili imaju 33 posto veću šansu da obole od atrijalne fibrilacije. Istraživači nisu objasnili zašto nedostatak sna praćen normalnim disanjem, može štetiti srcu, ali veruju da je taj mehanizam povezan s odgovorom tela na stres.
Dr Beker veruje da bi kardiolozi trebalo da naglase važnost sna kao što naglašavju važnost dijete i vežbanja za zdravlje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem