VREME JE DA POSADITE BOŽUR

01.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1303 | Autor: | 0

Septembar je idealan za sadnju i presađivanje zimzelenih biljaka i perena


Ukoliko želite da promenite izgled svog vrta, septembar je idealan za sadnju i presađivanje zimzelenih biljaka i perena koje cvetaju tokom proleća i leta, ali i obnovu travnjaka.

U septembru možete posaditi i božur, jer je to najbolji mesec za njegovo razmnožavanje. Razgrnite korenje božura da biste došli do gomoljastog dela, nožem odsecite deo korena sa nekoliko zdravih pupoljaka i posadite u saksiju. Kod žbunastih božura koren se prekriva sa 3 do 5 cm zemlje. Grmoliki božur sadi se tako da mesto kalemljenja bude od 10 do 15 cm ispod površine zemlje.
Najpovoljnije vreme za sadnju je od sredine septembra do oktobra. Na dnu sadne jame stavite drenažni sloj debljine 20 cm, zatim sloj kvalitetne humusne zemlje i đubrivo, pa još jedan sloj kvalitetne zemlje. Vodite računa da koren ne dođe u dodir sa đubrivom.

Pravo je vreme i za setvu travnjaka. Na starijim travnjacima travu kosite na 2-3 cm dužine da bi se pospešilo bokorenje. Obavezno uradite aeraciju i podsejavanje ogolelih mesta, a zatim nađubrite sredstvima sa većim sadržajem fosfora. Krajem septembra na travnjak nanesite kompost u tankom sloju (50 litara na 20-25 m2 ).

Tokom septembra orežite živu ogradu i ruže, a krajem meseca možete početi sadnju lukovica (lala, krokusa, narcisa, zumbula, nerina, fritilarija...) da biste u proleće imali raskošnu baštu punu boja i mirisa. Na dnu jamice, iskopane za sadnju lukovica, stavite šaku peska, a odozgo šaku humusnog đubriva i zemlju.

Smanjite zalivanje baštenskih i sobnih biljaka jer više nije tako toplo, a velika je i količina vlage u vazduhu. Pre svakog zalivanja proverite vlažnost zemljišta. Baštenske biljke nemojte prihranjivati, a poslednju prihranu cveća obavite početkom septembra, ukoliko je vreme lepo. I sobne biljke koje ćete uneti u zatvoren prostor nije potrebno prihranjivati. Pre unošenja biljaka u kuću, obavezno proverite da li su zdrave, a zaražene biljke odvojte i isprskajte.

Jednogodišnje baštensko cveće krajem meseca treba ukloniti iz vrta i zameniti ga trajnicama koje se sade u ovo vreme, hrizanteme, zvezdan, maćuhica... Začinske biljke treba pobrati i osušiti, a one u saksijama premestiti u kuću.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem