MOBILNI TELEFON KIČMU OPTEREĆUJE SA 27 KILOGRAMA

04.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 848 | Autor: | 0

Već pri blagom saginjanju glave napred, za samo 15 stepeni, vrat nosi dodatih 12 kg


Dok sa ekrana mobilnog telefona čitate poruke na vratu je teret koji stvara pritisak kao da na leđima nosite dete staro sedam godina. Ako puno vremena provodite gledajući u ekran, posle izvesnog vremena vaša kičma će sigurno osetiti posledice.

Dodatno opterećenje izaziva prevremeno trošenje skeleta i bol u vratu i leđima. Bez pravilnog držanja za nekoliko godina mogli biste, zbog gledanja u telefon i problema s kičmom, da završite na operacionom stolu, upozorava dr Kenet Hansraj, šef Centra za operaciju kičme i rehabilitaciju u Njujorku.
Njegov naučni tim otkrio je da se pritisak na vrat i kičmu povećava uporedo s povećanjem stepena savijenosti. Već pri blagom saginjanju glave napred, za samo 15 stepeni, vrat se optereti sa 12 kg.
Kad je glava nagnuta pod uglom od 30 stepeni, vrat pritiska 18 kg, a ako je glava pod uglom od 45, pritisak je najmanje 22 kilograma.

Ako je držanje tela loše, pri čemu je glava nagnuta napred, a ramena savijena, a sve to traje satima i svaki dan, vremenom će se izgubiti prirodna krivulja vratnog dela kičme i vrat će biti pod povećanim stresom koji izaziva trošenje i degeneraciju, i često završava operacijom. Najugroženija grupa su deca i mladi.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem