7 RAZLOGA ZBOG KOJIH SU VAM PETE STALNO ISPUCALE

03.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1179 | Autor: | 0

Rešićete problem ako se oslobodite prekomernog znojenja, visokih potpetica i gljivica, i unosite dovoljno tečnosti


Ako imate problem s ispucanim petama i ljuspanjem kože na tom delu tela, važno je otkriti pravi razlog problema kako biste ga se lakše i brže oslobodili. Uzroci mogu biti:

1. Prekomerno znojenje stopala
Ako ste često u pokretu tokom toplijih dana i istovremeno nosite zatvorene cipele, noge vam se jače znoje. Pojačano znojenje dovodi do nakupljanja vlage u obući koja onda postaje plodno tlo za infekcije. Sve će na kraju rezultirati guljenjem kože na petama. Stopala će se puno manje znojiti u cipelama napravljenim od prirodne kože.

2. Štikle s kajševima i japanke
Za razliku od klasičnih salonki, otvorene štikle s kajšićima prilikom hodanja izazivaju trenje zbog kojeg se koža na petama oštećuje. Osim zadebljanja, pucanja i guljenja kože dolazi i do stvaranja žuljeva. Isti učinak na pete imaju i japanke.

3. Sunčanje bez zaštite
Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se s letovanja s – ispucalim petama. Razloga za to najverovatnije je prekomerno izlaganje stopala suncu. Upravo su stopala deo tela koji uglavnom zaboravimo da namažemo kremom za sunčanje ili mislimo da uopšte ne moramo da ih tretiramo bilo kakvim sredstvima. Izlaganje stopala suncu izazvaće opekotine zbog kojih koža puca i guli se.

4. Dehidratacija
Možda niste mislili da premali unos vode utiče i na izgled kože stopala, ali doslovno nema dela tela kojem dehidratacija na neki način ne šteti. Ako ne pijete dovoljno vode, ljuštiće se koža na celom telu, pa i na stopalima.

5. Gljivične infekcije
Razlog zbog kojeg koža na petama lako puca ponekad može biti malo ozbiljnije prirode. Naime, u području stopala lako se razvijaju gljivične infekcije, pogotovo ako ste tokom vrućih letnih dana češće u zatvorenim modelima cipela u kojima stopalo nema vazduha. Ako se uprkos redovnom pilingu i tretiranju stopala kremama ne možete osloboditi perutanja i suve kože na petama obratite se lekaru.

6. Ekcem
Ekcem, poznat i kao dermatitis, naziv je za upalnu bolest kože. Simptomi ekcema najčešće su svrab, crvenilo, otečenost, ispucanost kože. Ukoliko primećujete pojavu navedenih simptoma i na svojim stopalima, obratite se lekaru baš kao i u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju.

7. Prirodna obnova kože
Ako u vašem slučaju ispucalost i guljenje kože samo kratkotrajna pojava koju brzo sanirate, onda se radi o prirodnom procesu obnove kože i nema razloga za brigu.

I još pogledajte:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem