VISOKA CENA - PROVERENO SREDSTVO ZA OSTAVLJANJE CIGARETA

02.09.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1166 | Autor: | 0

Naučnici dokazali da je najbolji motiv za oslobađanje od duvana povećan trošak


Želite da prestanete da pušite? Ako je suditi prema novim opsežnim istraživanjima, povećanje cena može biti dobar motiv.

- Rezultati istraživanja koji su nedavno objavljeni u naučnom časopisu Epidemiology pokazali su da već i malo podizanje cene cigareta povećava izglede za prestanak pušenja. Sve je krenulo kada je grupa naučnika univerziteta Dreksel ispitala kako povećani troškovi cigareta utiču na pušače. Da bi to učinili, ispitivali su pušače iz šest različitih mesta, stare od 44 do 84 godine. Podaci su prikupljani čak 10 godina i tako potvrdili važnu ulogu poreske politike u borbi protiv ovog oblika zavisnosti.

Otkriveno je da sadašnji pušači imaju 20 posto veću verovatnoću da prestanu da puše kada cene kutija cigareta porastu samo za jedan dolar - ovo povećanje najviše utiče na starije odrasle osobe. To su pušači s dugim stažom koji obično teže menjaju stečene navike. Istraživanje je pokazalo da je svako poskupljenje povezano sa smanjenjem broja novih pušača.

- Stariji odrasli pušači puše dugo vremena i obično imaju niže stope prestanka pušenja u odnosu na mlađu populaciju, što ukazuje na duboko ukorenjeno ponašanje koje se teško menja, izjavila je Stefani Mejn, vođa istraživanja.
Što se tiče teških pušača, ljudi koji potroše više od pola paklice cigareta dnevno – oni su imali 7 posto veću verovatnoću za odustajanje.

- Budući da teški pušači puše više cigareta na dan, mogu značajnije da osete uticaj povećanja cena od drugih i verovatnije će smanjiti broj cigareta koje puše svakodnevno, rekla je Mejn. Naučnici su napomenuli i da se njihova studija usmerila samo na ljude doba od 44 godine i starije. Zato bi procenjivanje mlađih pojedinaca moglo ukazati na druge vrednosti.

Osim toga, istaknuto je i da zabrana pušenja u restoranima i kafićima nije preterano delovala na prestanak pušenja.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem