PREVIŠE VITAMINA B POVEĆAVA RIZIK OD KANCERA

31.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1880 | Autor: | 0

Muškarci koji su uzimali visoke doze ovog vitamina duži vremenski period, dvostruko češće oboljevaju od raka pluća


Preparati na bazi vitamina B su među najpopularnijim dodacima ishrani. Njihovo uzimanje obezbeđuje više energije, lepšu kosu i nokte, bolji imunitet, libido i druge dobrobiti što farmaceutska industrija rado ističe.
Prema novim istraživanjima, međutim, uzimanje vitamina B nije nimalo bezopasno.
Naučnici sa Univerziteta Ohajo sproveli su desetogodišnju studiju u kojoj su utvrdili da dugogodišnje uzimanje dodataka ishrani sa vitaminom B povećava rizik od nastanka raka pluća kod muškaraca.

U studiji, nazvanoj "Vital" (Vitamins and Lifestyle), koju su sproveli u saradnji sa američkim Ministarstvom zdravlja, naučnici su analizirali zdravstvene podatke 77.000 ljudi uzrasta od 50 do 75 godina.
Kod muškaraca koji su uzimali visoke doze vitamina B6 ili B12, tokom dužih vremenskih perioda, dvostruko češće se razvijao rak pluća. Kod muškaraca koji su pušili i uzimali B vitamin, učestalost raka pluća je čak četiri puta bila veća.

Istraživači ističu da kod žena nisu uočili povezanost uzimanja vitamina B i raka pluća, pa se smatra da je čak i uzimanje visokih doza suplemenata kod žena sigurno.
Osobama sa deficitom vitamina B, doktori savetuju da pokušaju sa njegovim nadoknađivanjm na prirodan način. Namirnice koje predstvaljaju najbolje izvori vitamina B su: kvasac, iznutrice (pre svega džigerica), cele žitarice, mleko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net