PRAVILA ZA MIRAN ŽELUDAC

AKTUELNO | Pregleda: 1891 | Autor:

Narodna medicina savetuje maslinovo ulje, slez, lan i kamilicu, mirovanje i tople obloge

Koje namirinice će najbolje umiriti uznemiren želudac? Narodna medicina savetuje promene u jelovniku i izbacivanje loših navika.

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno unositi fermentirane mlečne proizvode (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera i pčelinji proizvodi i lekovito bilje. Trebalo bi izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli luk, luk. Takođe, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbegavati. To su citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

Odmor nako odboka
Ljudi koje pate od GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest) ne bi smeli da legnu nakon obroka, posebno ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima, jer takvi obroci stimulišu obilno lučenje želudačnih sokova i usporavaju pražnjenje želuca. Zato se savetuje umereno jedenje mesa, mlečnih proizvoda i jaja tri sata pre odlaska na počinak.

Dobre masnoće
Omega-3 masne kiseline su pokazale zaštitno delovanje, pa bi u ishrani trebalo da budu zastupljene ribe, posebno vrste iz severnih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke.

Fermentirani mlečni proizvodi
Fermentirani mlečni proizvodi sadrže probiotike koji uspostavljaju ravnotežu u organima za varenje. Lactobacillus acidophilus u in vitro istraživanjima imao je baktericidno delovanje na Helicobacter pylori.

Čajevi koji pomažu
U narodnoj medicini u lečenju tegoba u gornjem delu probavnog sistema najčešće se primenjuju čajevi od sleza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i nane, kao i pelena, kičice ili maslačka.
Kod težih slučajeva H. pylori koriste se lekovite biljke, poput žalfije, kantariona, majčine dušice, lavande, anisa i pelena, jer ove biljke svojim eteričnim uljima deluju baktericidno na H. pylori.

Savet plus
Izbaciti sve što ima predznak ‘pre’ - ljuto, slano, kiselo, hladno, vruće. Izbegavati i sirovu hranu koja se teže vari i tako pogoršava simptome.

Topli oblozi mogu pomoći
Natopite peškir vrućom vodom, iscedite ga, lezite i položite na bolno mesto. Prekrijte oblog ćebetom i pokušajte da se što više opustite. Toplota opušta mišiće, pojačava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smiruje bolove.
Komentari