OLEANDER – MEDITERAN NA BALKONU

28.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 519 | Autor: | 0

Dah mora na terasi cveta od maja do septembra, voli sunce i obilno zalivanje

Oleander je poreklom iz Sredozemlja. U priodi ga zalazimo obično u obliku grma ili malog drveta. U kući se gaji u saksijama i žardinjerama.
Oleander se odlikuje tamno zelenim lišćem koje je kožasto, sjajno, debelo i kopljastog oblika. Cveće je izuzetno lepo, ali ne miriše. Cvetovi rastu u grozdovima i mogu biti beli, roze, ljubičasti ili crveni, pa čak i žute boje. Trajnost cveća dostiže i do nekoliko nedelja, što ovu biljku čini idealnim ukrasom za balkon ili terasu veći deo sezone. Oleander cveta od maja do septembra, a ako su obezbeđeni odgovarajući uslovi - svake godine.
Oleander nema velike zahteve, ali vredi znati koje su osnovne potrebe ove biljke. Pre svega, zapamtite da ova biljka voli sunce. Oleander stavite na najsunčanije mesto na terasi. U leto biljku treba obilno zalivati. Kada raste, zahteva đubrenje - po mogućstvu jednom nedeljno. Tokom zime oleander treba zalivati ređe.
Jedina mana oleandera je činjenica da je otrovna biljka. Otrovni su i cvetovi i listovi, pa čak i sok i nektar. Kada sečete mladice, pazite da sok ne dopre u oči i usta. Takođe je toksičan i dim iz ovih biljaka, što znači da nije dozvoljeno paljenje grančica. Bolje je odustati od ove biljke ukoliko u stanu imate kućne ljubimce ili malu decu.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net