CRNI KIM ŠTITI OD ZRAČENJA

25.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1533 | Autor: | 0

Crni susam, rimski korijader, crni kumin ili crni kim je milenijumima bio poznat kao narodni lek, a koristio se dugo vremena kao sredstvo za eliminisanje opasnih otrova. Neugledno seme crnog kima nikako ne privlači izgledom, ali hemijske veze koje se nalaze u njemu nalikuju na super-apoteku u minijaturnom pakovanju sa bezbrojnim lekovitim dejstvima.

Egipćani su prvi shvatili koliko je moćno seme crnog kima, od njih su pravili lekovito ulje, a najstariji arheološki ostaci istog proizvoda su otkriveni u grobnici faraona Tutankamona, što znači da su stari Egipćani kultivisali crni kim pre više od 3300 godina.
Arapska kultura je preuzela uzgoj i preradu semena crnog kima, a na njihovom jeziku on se naziva Habatul baraka, ili „seme blagoslova.“
U arapskom svetu se smatra kako je prorok Muhamed rekao:
„Crni kim je lek za sve bolesti osim smrti.“
Ali nisu samo antički ljudi bili upoznati sa čarobnim i blagotvornim dejstvima crnog kima, verovali ili ne, od 1964. godine do danas je učinjeno i objavljeno preko 458 naučnih studija u kojima se nabrajaju brojna blagotvorna svojstva ove biljke.

Zahvaljujući vrednim naučnicima danas znamo da seme crnog kima ima sledeća svojstva:

analgetička – protiv bola
antihiperlipidemijsko – smanjuje masnoću u krvi
antibakterijska
protivupalna
antioksidativna
antimikotična – protiv gljivica
antispazmatička – protiv grčeva
antivirusna
oslobađa bronhije od začepljenja i sluzi
antidijabetički
štiti i obnavlja jetru
potpomaže nekrozu tumora ili prirodno odumiranje tumornih ćelija
povećava osetljivost na insulin
smanjuje krvni pritisak
štiti i obnavlja bubrege
Nemojte misliti kako su to sva lekovita svojstva crnog kima, zapravo ovo su najčešće pominjana svojstva malenih crnih semenki.


Prema istraživanjima naučnika, crni kim uspešno može uništiti ili ublažiti 600 različitih bolesti i stanja uključujući i trovanje modernim bojevim otrovima ili po život opasnu infekciju MRSA (oblik bakterija stafilokoka aureusa otpornih na najmodernije antibiotike).
Ulje crnog kima i njegov aktivni sastojak timokinon štiti tkivo od dejstva radijacije.
Crni kim ima preventivno i regenerišuće svojstvo čak i na tkivu ozračenog mozga.
Inhaliranje sa parom tople vode i ekstraktom crnog kima umanjuje respiratorne simptome nastale pod uticajem hemijskih otrova.
Crni kim takođe ima snažan efekat na obnavljanje tkiva pluća, čišćenje respiratornog trakta, poboljšanje pulmonarnih funkcija.
Zbog snažnog antioksidativnog delovanja na imunitet posebno je delotvoran kod osoba koje primaju hemoterapiju jer ubrzava oporavak između tretmana hemoterapije i pojačava njeno dejstvo.
U avgustu 2013. objavljena je studija u naučnom žurnalu African Journal od Traditional Complementari and Alternative Medicine u kojoj se detaljno objašnjava dejstvo crnog kima na pacijente obolele od HIV-a koji su se nakon jednostavne terapije toliko oporavili da se u njihovom krvnom serumu nije mogao pronaći niti trag ove bolesti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem