PRAVA STRANA MEDITERANSKE ISHRANE

06.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 559 | Autor: | 0

Mediteranska dijeta jedino je delotvorna ako živite u porodici s primanjima od 35.000 evra godišnje i imate visoko obrazovanje


Italijanski naučnici proučavali su uticaj mediteranske ishrane na bolesti srca, na 18.000 muškaraca i žena tokom razdoblja od četiri godine. Zaključili su da osobe koje se hrane isključivo mediteranski, odnosno jedu puno voća i povrća, ribe i maslinovog ulja, smanjuju rizik za bolesti srca za 15 posto, ali to se odnosi samo na porodice koje imaju primanja veća od 35.000 evra.
Nikakve koristi mediteranske ishrane nemaju osobe koje zarađuju manje.
Naučnici kažu kako je ovo otkriće neobično, ali nije toliko neočekivano jer osobe sa većim primanjima mogu da priušte sebi i porodici kvalitetniju hranu koja sadrži više antioksidansa a manje pesticida.

– Kardiovaskularne koristi povezane s mediteranskom ishranom dobro su poznate među stanovništvom, ali prvi put je dokazano da društveno-ekonomske prilike mogu da utiču na prednosti mediteranske prehrane – rekla je vođa istraživanja dr Marijalaura Bonacio (na slici).

– Osobe nižeg ekonomskog statusa verovatno neće imati iste prednosti kao osobe višeg statusa, bez obzira što imaju slične prehrambene navike. To dovodi do zaključka da je kvalitet određene hrane jednako važan kao i količina i učestalost unosa takve hrane – pojašnjava ona.

Proteklih godina ljudi se sve više odlučuju za mediteransku ishranu, ali zbog finansijskog stanja ne kupuju dovoljno kvalitetne namirnice već one koje nisu toliko nutritivno bogate pa takva hrana zapravo nema nikakve koristi, objasnio je dr Đovani de Gaetano.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem