DA LI JE “DOBAR” HOLESTEROL ZABLUDA SAVREMENE MEDICINE?

03.08.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1077 | Autor: | 0

Holesterol je mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili i visok nivo “dobrog” holesterola možda nije efikasan kako se verovalo


U medicini se već godinama smatra da “loš” holesterol (LDL) doprinosi začepljenju arterija i povećanju rizika od nastanka srčanih bolesti, dok “dobar” (HDL) to sprečava. Najnovije istraživanje, međutim, sugeriše da je ovaj stav pogrešan.
Ispostavilo se da je holesterol mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili i da visok nivo “dobrog” holesterola možda nije tako efikasan, prenosi Biznis insajder.

U istraživanju sprovedenom 2012. godine, naučnici su ispitivali osobe koje prirodno imaju vidok nivo “dobrog” holesterola. Prateći prethodno navedenu logiku, ove osobe bi trebalo da imaju najmanje šanse za obolevanje od srčanih bolesti, ali su rezultati pokazali da se ne razlikuju od osoba sa normalnim nivoom HDL.

Lekari su takođe u drugim, nezavisnim istraživanjima, pokušali lekovima da povećaju nivo “dobrog” holesterola kod ispitanika, ali se pokazalo da ovim postupkom nije smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Dok čekamo istraživanja koja će obuhvatiti duži vremenski period i više ispitanika, jedino što možemo je da zdravlje čuvamo dobrim životnim navikama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem