BLITVA ČUVA OČI, NERVE I KOSTI

29.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1006 | Autor: | 0

Uvrstite blitvu u jelovnik i regulisaćete nivo šećera i zaštititi se od kancera


Blitva spada u niskokalorične namirnice i smatra se idealnom za održavanje telesne težine.

Ovo jeftino lisnato povrće sadrži vitamine B, C i beta karoten i minerale: magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, obiluje ugljenim hidratima, proteinima i biljnim uljima. Preporučuje se konzumacija blitve u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

Dobre strane blitve

Oči
Karakteristični sastojci iz ovog povrća su lutein i zeaksantin - "vitamini za oči". Redovna konzumacija ovog povrća zato deluje povoljno na oko sprečavajući makularnu degeneraciju, glaukom i slične poremećaja. Takođe, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka.

Čuva kosti
Blitva sadrži velike količine vitamina K, magnezijuma i kalcijuma, a ti minerali čuvaju i jačaju kosti i značajni su za pravilan rast. Vitamin K1 u crevima postaje vitamin K2 koji podstiče proizvodnju osteokalcina, jedinjenja koje je važno za usmerava kalcijum direktno prema kostima.

Smanjuje rizik od dijabetesa
Za dijebetes se uvek preporučuje zeleno lisnato povrće, a šta je bolje od blitve koja sadrži flavonoid koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Zato je blitva odlična za sve, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.

Pomaže u prevenciji raka
Blitva je bogata antioksidansima, sprečava slobodne radikale ali i ćelije raka da se šire. Takođe, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri u prevenciji raka, pogotovo debeloga creva.

Zdravlje mozga
Za dobru koncentraciju na poslu u jelovnik uvrstite što češće blitvu, bogatu vitaminom K i kalijumom koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju moždanih funkcija.

Zdravlje srca
Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu u ublažavanju upala i ubrzavaju proces oporavka. Takođe, antioksidansi mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Minerali poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma pomažu organizmu u otpuštanju natrijuma čime se šire krvni sudovi i olakšava protok krvi.

Pomaže u mršavljenju
Sadrži malo kalorija, a puno prehrambenih vlakana koji pogoduju ubrzanju metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljenih hidrata pa tako produžavaju osećaj sitosti.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net