UZ SLATKU MUZIKU I PIVO JE SLAĐE

22.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 427 | Autor: | 0

Pozadinske note, koje i ne primećujemo, varaju naše čulo ukusa, ali i percepciju o udelu alkohola u piću


Naučnici su dokazali da pozadinska muzika može da utiče na percepciju ukusa hrane i napitaka, ali i na osećaj alkoholne jačina pića.

U istraživanju su učestvovali volonteri briselskog Muzeja muzičkih instrumenata koji su imali zadatak da piju omiljeno piće jačeg pola – pivo, dok im u pozadini svira određena vrsta muzika, prenosi Food Quality and Preference. U istraživanju su korišćene tri različite vrste muzike – iz Diznijevih filmova (opisana kao slatka), visokih tonaliteta (opisana kao kisela) i dubokih tonova (opisana kao gorka). Ispitanicima su ponuđene ukupno tri vrste organskog piva koje su se razlikovale s obzirom na boju (svetlo do tamno) i u udelu alkohola (4,5 do 8%). Tokom ispijanja bilo koje od vrsta piva, ispitanicima je u pozadini svirala jedna od pomenutih vrsta muzike.

Rezultati su pokazali da su ispitanici istu vrstu piva ocenili više slatkom ako im je u pozadini svirala muzika iz Diznijevih filmova. Takođe, ako im je u pozadini svirala muzika visokih tonaliteta, istu vrstu piva su tada ocenili kiselijom. Osim toga, primećena je i razlika u oceni alkoholne jačine piva s obzirom na pozadinsku muziku.

Naučnici smatraju da je za ovu neobičnu i zanimljivu pojavu odgovorna stimulacija susednih delova mozga koju nazivaju sinestezijom.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net