ULJE OD KANTARIONA NEZAMENLJIVO U KUĆNOJ BILJNOJ APOTECI

26.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2029 | Autor: | 0

Pupoljci ovog cveta puni su hipericina, uljaste materije jarke boje, u kojoj su koncentrisane supstance koje ovu biljku čine jedinstvenim borcem protiv virusa, bakterija i gljivica


Ulje od kantariona nezamenljiv je deo domaće biljne apoteke. Cenjeno je u narodu od davnina, kao antivirusno, antibakterijsko i antimikobno sredstvo kojim se tretiraju u prvom redu kožni problemi - rane, opekotine, posekotine, čirevi, akne, ožiljci, ali i proširene vene, hemoroidi, delovi tela zahvaćeni reumom, upaljeni nervi i mišići. Drugo važno delovanje kantariona je ono "žensko" - pomaže kod upale jajnika, cista, gljivica, a čaj reguliše hormone i tera teskobu.

Kantarion (Hypericum perforatum) je dobio ime po Hiperionu, grčkom bogu sunca, a bere se u doba godine kad je sunce najjače i ima zlatnožute cvetiće poput sunca, dakle upravo sada.

Branje
Kantarion, kao i svaka lekovita biljka bere se u području koje nije zagađeno. Za izradu kantarionovog ulja koriste se cvetići i pupoljci, a za čaj se suše cvetovi sa delom biljke. Berite kantarion pažljivo (nikako ga ne čupajte s korenom!) i odvojite deo za čaj i deo za ulje, s kojeg ćete skinuti samo cvetiće i pupoljke.
Najbolje je da uberete što više pupoljaka jer je u njima skriveno najveće blago - crvena uljasta materija puna hipericina, najlekovitije supstance kantariona. Ako zgnječite pupoljak, iz njega će se iscediti tamnocrvena tečnost od koje kantarionovo ulje i dobija boju, a što je crvenije, to je bolje. Kad se pupoljak otvori u cvet, uljasta materija nestaje na suncu.

Priprema
Sveže ubrane cvetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih izađu insekti i da biljka malo "uvene". Potom napunite teglu (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno ceđenim uljem - maslinovim, makadamijom, lešnikovim, uljem kajsije, bademovim ili suncokretovim.
Ako ulje kantariona želite da korisitite za kožne probleme, uzmite maslinovo ulje jer ima velike molekule i ne prodire duboko. Za probleme s venama, cirkulacijom, reumom, upalama bolje je kantarionovo ulje praviti sa uljem, na primer, makadamije jer se lakše i dublje upija. Najbolje je da napravite jednu teglicu s maslinovim, a jednu s nekim drugim uljem.
Teglicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mestu 40 dana. Možete je svaki dan zatvoriti poklopcem pa protresti, ali i ne morate, važno je da su cvetovi potopljeni u ulju. Nakon 40 dana procedite ulje i stisnite cvetiće da svo ulje izađe iz njih. Prespite u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mestu.

Koriščenje
Ulje je najbolje potrošiti u roku od godinu dana. Važno je znati da je kantarion fototoksičan i ne sme se koristiti prilikom izaganja suncu, ali ako izgorite možete se njime lagano namazati.

Drugi deo kantariona koji ste ubrali ostavite na tamnom, prozračnom i suvom mestu, raspoređen na čistu tkaninu i osušite za čaj koji ćete piti u tokom zime.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem