ZAŠTO ČAROBNI RECEPTI SLAVNIH O VITKOSTI NE DELUJU?

AKTUELNO | Pregleda: 559 | Autor:

Najgore savete daju Demi Mur (zagovara izgladnjivanje uz javorov sirup), Dejvid Bekam i Robert De Niro (balansiraju energiju uz narukvicu)


Udruženje Sense About Science s kojom sarađuje više od 2000 stručnjaka iz raznih područja imenovalo je sportske zvezde, pevače, glumice i manekenke koji su najviše krivi za promociju pseudonaučnih ideja proteklih godina. Tako su se na listi između ostalih našla imena poput Dejvida Bekama i Roberta De Nira.
’Kad javne osobe daju svoje mišljenje o uzrocima bolesti, lekovima, dijetama i proizvodima koje bi trebalo da kupujemo ili izbegavamo, nastaje problem. Njihovo mišljenje obiđe svet u nekoliko sekundi. Pobudi interes ljudi i preko Gugla njihove ideje ćemo čitati još mesecima. Ako je to još i naučno pogrešno, onda imamo problem. Zato hiljade naučnika opovrgavaju ili potvrđuju njihove tvrdnje. Voleli bismo kad bi što više slavnih osoba prvo proverilo činjenice pre nego što otvore usta i pošalju pogrešnu poruku’, izjavila je Linsi Hog, pomoćnica direktora Sense About Science.

Jedna od najpopularnijih dijeta u ovoj godini bila je ’master cleans’, detoks dijeta koju su promovisale slavne mršavice Naomi Kembel i Demi Mur. Oni koji slede ovu dijetu tokom dve nedelje koliko ona traje ne unose ništa osim napitka od javorovog sirupa, soka od limuna i bibera. U intervjuu sa Oprom Vinfri, Naomi je svojevremeno izjavila: ’Dobro je s vremena na vreme očistiti organizam.’ Stručnjaci tvrde da se radi o marketinškom mitu.
’Ovde se ne radi o čišćenju organizma, već o izgladnjivanju. Striktna dijeta može da dovede do stvaranja potencijalno štetnih hemikalija ketona kao rezultata promena u metabolizmu’, upozoravaju britanski stručnjaci.

Pevačica grupe Girls Aloud Sara Harding otkrila je da je u hranu dodavala mrvljen drveni ugalj: ’Nema nikakav ukus, a upija sve štetne materije u našem organizmu.’
Stručnjaci tvrde da drveni ugalj može da pomogne kod gastritisa, ali je potpuno nepotreban u našoj ishrani budući da je telo ionako sposobno samo da ukloni štetne materije.
Jedna od popularnijih stvari među slavnima je i ’power balance’, silikonska narukvica ukrašena hologramom koji obećava povećanje snage, energije i fleksibilnosti kakve nose Dejvid Bekam, Robert De Niro i Kejt Midlton. Vozač Formule 1 Rubens Baričelo reklamirao je narukvicu tvrdeći: ’Neverovatno je koliko se osećam bolje, snažnije i fleksibilnije dok vežbam.’ Međutim, stručnjaci kažu da je reč o običnom placebo efektu i da narukvica nikako ne može imati takva svojstva.

Komentari