CRNI LUK BELE, CRVENE I ŽUTE BOJE

14.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2078 | Autor: | 0

Koji je luk najbolji za salatu, a koji za kuvanje

Postoje razlike između belog, crvenog i žutog luka u obliku, ukusu i boji. Kada imate recept u kome se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate u frižideru. A da li je baš tako?
Pre nego pređemo na razlike između raznih vrsta luka, evo par saveta kako da izaberete onaj pravi u prodavnici.
Kada kupujete luk, trebalo bi da vodite računa i birate one koji deluju teže i čvršće. Izbegavajte mekane ili one koje imaju oštar miris prilikom čišćenja. Ovo je znak da je luk star. Osim belog, ostale vrste luka mogu se čuvati i nekoliko nedelja u tamnoj ili hladnoj prostoriji.

Žuti luk
Žuti luk je obično veličine pesnice, ima prilično jak spoljni sloj i nekad se teže seče. Ova vrsta luka je malo slađa i ima delikatan ukus. Poseduje lep balans ljutine i slasti. Što se duže kuva, postaje slađi.

Beli luk
Ova luk se dosta razlikuje od ostalih. Uglavnom ima oštriji ukus od žutog i tanju, ljusku sličnu papiru. Može da se kuva kao i žuti, ali najbolje je kad usitnjen ili samleven doda salatama.

Crveni luk
Iako izgleda drugačije, sa tanjom ljuskom i crvenkastim mesom, veoma je po ukusu sličan žutom. Najčešće se koristi u salatama i tortiljama.

Slatki luk
Veoma je sličan žutom luku. Deluju sično, ali ima potpuno dugačiji ukus. Nedostaje mu oštrina ostalih vrsta i zaista ima sladak ukus. Ovo je razlog zbog čega svi volimo da ga stavimo tanko iseckanog u sendviče.
Može da varira u boji od bele do žute i ima deluje zgnječeno. Veoma je kvarljiva namirnica za razliku od ostalih sorti i trebalo bi ga čuvati u frižideru.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem