MUTAN VID I "BLICEVI" PRED OČIMA SIMPTOMI SU OKULARNE MIGRENE

11.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 747 | Autor: | 0

Nemojte da paničite - efekti ovog stanja mogu se osetiti samo u oku i ne traju dugo


Zamućen vid i pojava treptaja (bliceva) svetlosti u vidnom polju mogu predstavljati simptome okularne ili retinalne migrene. To je stanje oka koje izaziva kratkotrajne napade slepila i slične probleme sa vidom.
Iako u imenu ima reč glabobolja, ovo stanje ne prate tipični znaci da će vas glava zaista i boleti, zbog čega se naziva i "tiha migrena". Iako na obolele deluje zastrašujuće, efekti ovog oboljenja su privremeni i vid se brzo vraća u normalu. Stanje je relativno retko, pa ga je iskusila tek jedna od 200 osoba koje boluju od migrene.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba navodi da je "retinalna migrena stanje koje ne treba mešati sa migrenama koje izazivaju glavobolju, a koja utuče i na vid i na oči". Prema Američkoj fondaciji za migrenu, efekti okularne migrene se mogu osetiti samo u oku.

Simptomi uključuju delimični ili potpuni gubitak vida koji obično traje od 10 od 20 minuta. Može doći i do postepenog zamućenja vida, pojave "bliceva", treperenja svetlosti, kao i pojave "mozaičkih" šara u vidnom polju.

Uzrok ovog stanja je sužavanje krvnih sudova koje smanjuje dotok krvi. "Okidači" mogu biti stres, pušenje, visko krvni pritisak, lekovi, vežbanje, naglo savijanje tela, velika nadmorska visina, dehidratacija, pad nivoa šećera, kao i velika vrućina.

Kada se krvni sudovi odmore i dotok krvi normalizuje, vid se vraća. Dugotrajna oštećenja, usled okularne migrene su, međutim, retka. Ovo stanje se češće javlja kod žena, osoba mlađih od 40 godina i osoba sa nekim od hroničnih bolesti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net