RAZBIJANJE ZABLUDE O GUBITKU KILOGRAMA

07.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 504 | Autor: | 0

Kazaljka na vagi pokazuje manje kilograma. Ne zavaravajte se, možda uopšte niste smršali


Stali ste na vagu i nekom magijom uspeli da smršate 3-4 kilograma od prethodnog merenja. Da li je to zaista tako ili vas vaga vara? Pre nego što zaigrate pobednički ples, trebalo bi da saznate da li ste zaista izgubili kilograme ili je u pitanju dehidriranost.
Postavite sebi nekoliko sledećih pitanja i na kraju ćete znati šta je zaista izgubljeno – voda ili masti.

1. Kada ste se poslednji put izmerili?
Gubljenje kilograma i transformacije se ne dešavaju preko noći i ekstremno je teško izgubiti više od 100g masti u 24 sata. Ovo je posebno tačno ako ste počeli sa dijetom koja se zasniva na izbalansirnoj ishrani. Međutim, preko noći možete izgubiti 2-3kg zbog vode, pa ako ste se merili prošle nedelje i izgubili 2kg – onda ste verovatno zaista smršali.

2. Da li kilaža varira ili stoji?
Pravo gubljenje kilograma je stalno, dok količina vode može da varira. Ako u jednom danu možete da izgubite 5kg zbog vode, isto toliko vode možete i da povratite. Svaki put kad stanete na vagu, treba da vodite računa o tome koliko vam se tokom vremena smanjuje kilaža. Ako primetite značajan gubitak, verovatno je u pitanju dehidratacija.
Zato je bitno vreme merenja: na vagu stanite ujutru, nakon odlaska u kupatilo i pre doručka.

3. Šta ste jeli u poslednjih 24 sata?
Na duže staze (nedelje i mesece) hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na gubitak težine. Ali, hrana u poslednjih 24 sata ima najveći uticaj na promenljivu težinu vode u telu. Dok su natrijum i ugljeni hidrati vitalni nutrijenti potrebni za zdravlje, zbog njihove prekomerne upotrebe telo može da zadrži više vode u organizmu nego inače. Sa druge strane, njihovo smanjivanje od normalne količine može da utiče na smanjenje količine vode u organizmu, što objašnjava zašto neke žene gube mnogo kilograma na početku dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata. Ako je poslednjih nekoliko obroka imalo malu količinu ugljenih hidrata i soli, vaga će pokazati smanjenu količinu vode u organizmu.

4. Mensrtualni ciklus
Dok je zadržavanje vode jedan od većih simptoma PMS-a, veća kilaža se može smanjiti nakon što dobijete ciklus i ostati na istom tokom ovulacije i posle nje. Tokom i kratko nakon ciklusa, verovatno ćete imati manje vode nego pre.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net