ZAŠTO SU DOBRE TIKVICE?

06.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1476 | Autor: | 0

Spečavaju mutaciju ćelija čime štite od kancera, ublažavaju upale, redukuju simptome benigne hipertrofije prostate...


Pijace su pune ovog povrća koje ne samo što je jeftino i lako dostupno već se jednostavno priprema, a može se dodati i u salate.
Osim što nisu previše kalorične, tikvice izuzetno povoljno utiču na zdravlje. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela.

Tikvice imaju manje vode od krastavca, a sadrže više vitamina i minerala. Popularne su i zbog male kalorijske vrednosti, a obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.

Malo je poznato da tikvica može da doprinese boljem stanju zdravlja astmatičara, a zbog jakih protivupalnih svojstava pomaže u sprečavanju paradentoze, ali i drugih upala.
Semenke iz ovog povrća u narodnoj medicini koriste se za ublažavanje tegoba kod proširenih kapilara, a delotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Naravno, da biste iskoristili najviše od ovog povrća nemojte ga pohovati, najlakše je grilovati ih na roštilju, obariti na pari, napuniti povrćem i kratko zapeći u rerni ili dodati u sveže salate ili

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net