ZAŠTO JE CRNI PIRINAČ BOLJI OD BOROVNICA?

06.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 749 | Autor: | 0

Jeftina alternativa skupom voću bogata je antioksidantima, vlaknima i vitaminom E


Ko želi da čuva zdravlje često ustukne pred visokom cenom svežih borovnica i kupina, voća poznatog po visokom sadržaju antioksidansa. Ekonomski isplativa alternativa je crni pirinač.

Nezvanični naziv ove žitarice, “zabranjeni pirinač” potiče iz doba stare Kine, iz vremena kada su kraljevske porodice zadržavale svako zrno ove vrste pirinča za sebe a narodu zabranjivale da ga koristi.
U odnosu na jednu kašiku borovnica, puna kašika crnog pirinča sadrži više antioksidanasa, a istovremeno je bogatija vlaknima i vitaminom E, uz mnogo manje šećera.

Proizvođači hrane mogu da iskoriste i mekinje dobijene od ovog pirinča ili čak ekstrakte mekinja za poboljšanje hranljivih vrednosti pahuljica za doručak, pića, kolača, keksa, ali i drugih prehrambenih proizvoda.
Pored toga crni pirinač bi mogao da se iskoristiti i kao zdrava prehrambena boja. Mnoga istraživanja pokazla su da je veštačka boja povezana s nastankom raka i pojavom problematičnog ponašanja dece.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem