ITALIJANSKA DIJETA

29.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 451 | Autor: | 0

Tajna vitke linije uvek elegantnih Italijanki krije se u maslinovom ulju, domaćoj hrani i zdravom hlebu


Ne morate potpuno odustajati od omiljene hrane i ljubavi prema kuvanju. Italijanke su otkrile nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete imati dobar izgled, a istovremeno ćete jesti sve i uživati u hrani koju inače pripremate za obroke.

1. Korišćenje maslinovog ulja
Na njemu pripremaju svaki obrok, a odlično je i kao začin. U salatama, na hlebu, uz meso – maslinovo ulje je glavni dodatak. Ovo ulje je mnogo zdravije od standardnog suncokretovog.

2. Prelivi za testeninu
Testenina je jedan od glavnih sastojaka svakog obroka i Italijanke nikada ne prestaju da je jedu. Testenina nije loša kada se spremi sa prelivima koji su zdravi, što kod nas nije slučaj. Spremite lagane i niskokalorične prelive koji će unaprediti ukus testenini, ali koji neće izazvati nakupljanje masnih naslaga. Zato zaboravite prelive sa pavlakom i majonezom.

3. Baka – glavni "informator"
Italijanke uče od svojih baka. Ali i "naše" bake imaju dovoljno kulinarskog znanja, da bi mogle da naprave najbolji kuvar na svetu. Upitajte svoju baku kako se šta sprema i kako da odaberete najbolje namirnice. Na ovaj način ćete naučiti mnogo tradicionalnih načina za kuvanje koji su dosta ukusniji i zdraviji od modernih. Jedino što treba da izbegavate jeste jaka zaprška i dosta ulja sa kojim naše bake vole da začine hranu koju spremaju.

4. Veličina porcije je bitna
Iako ne skrivaju ljubav prema testenini, sirevima i drugim ukusnim ali “nezdravim” namirnicama, morate priznati da Italijanke izgledaju veoma dobro, a sve zbog kontrole porcija. Jedna porcija testenine teška je između 75 i 80g, dok mnoge dame iz drugih zemalja prave obroke od čak 180g.

5. Međuobroci ne postoje
Užine i sitne grickalice koje se uglavnom provlače svima nama u toku dana, najviše su zaslužne za višak kilograma i masne naslage. Italijanke vole da odvoje dovoljno vremena za jedan obrok, tako da užine ne postoje.

6. Jednostavnost obroka
Za jednostavnost je potrebna veština, složili bi se mnogi. Kreirajte obroke koji su bogati nutrijentima, ali istovremeno jednostavni po broju namirnica. Izaberite nekoliko glavnih namirnica i napravite ukusan obrok za manje od sat vremena.

7. Hleb
Kako vole testeninu, tako vole i hleb. Ne ustručavaju se da ga jedu uz svaki obrok, a caka je sledeća: balans! Umesto da pojedete pola hleba u jednom danu, ograničite se na jedno do dva tanka parčeta po obroku. Na ovaj način nećete izazvati nakupljanje kilograma, a opet ćete jesti jednu od omiljenih pekarskih proizvoda.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net