OBAVEZNO ZA DAME: PREPOZNAJTE SIMPTOME MIOMA NA MATERICI

01.07.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2461 | Autor: | 0

Ginekolog Čarls Ašer-Volš, iz medicinskog centra Maunt Sinaj u Njujorku, upozorava na najčešće znakove oboljenja koje većina žena zanemaruje


Statistika upozorava da se do 50. godine života kod 70% žena razvije miom materice - benigna izraslina na zidu ovog organa. Ako su miomi toliko česti, zašto se o njima tako malo govori?

Razlog je što većina žena ni ne zna da ih ima. Ako ostanu dovoljno mali, miomi ne izazivaju nikakve simptome. Ako se povećaju mogu da izazovu bol, probleme s neplodnošću ili komplikacije u trudnoći.

Simptomi
Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a glavni simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.
"Kod većine žena miomi ostanu mali, ali ako se povećaju javljaju se i neki problemi, poput bolova i pritiska na bešiku", objašnjava dr med. Čarls Ašer-Volš iz medicinskog centra Maunt Sinaj, za Helt.

Bolovi
U izuzetnim slučajevima, kada miom preraste, može da izazove različite bolove. Simptomi zavise od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani materice može da izazove zatvor.

Uzrok
Tačan uzrok pojave mioma struka još nije utvrdila, ali veruje se da je najodgovornija genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu da podstaknu njihov rast.

Lečenje
Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma, a obično ih je više. Ako miom ne izaziva neprijatne simptome, žena koja ne planira trudnoću često odluči da ih ne leči. U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio eventualan rast mioma.
Ako se odluče za lečenje, opcije su razne, od hormonske terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja. Važno je naglasiti da je jednom kada se razviju, velika verovatnoća da će miom vraćati.
"Istraživanja ukazuju da mogu da pomognu i vitamin D i ekstrakt zelenog čaja. Čini se da oni suzbijaju rast mioma", savetuje dr Ašer Volš.

I još pogledajte:

FEMISAN A

990 RSD 790 RSD

FEMINAL

1890 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net