GUSTINA KOSTIJU ZNAČAJNO SE POVEĆALA KATARAKTA ZAUSTAVLJENA

30.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 3990 | Autor: | 0

Slobodanka Ilić, diplomirana pravnica iz Niša, okrenula se prirodi zbog nedostatka novca za lekove, a onda je rešila sve svoje zdravstvene probleme


Pored toga što je vodila zdrav način života i pravilno se hranila, u vreme kada je Elektronska industrija u Nišu počela da propada, zajedno sa finansijskim, Slobodanki Ilić javili su se i prvi zdravstveni problemi, što je ovu ženu primoralo da spas potraži u prirodi. Sedamdesetčetvorogodišnja diplomirana pravnica iz Niša uspela je, u nekoliko navrata, da pomogne sebi raznim biljnim preparatima, a svojim iskustvom da pomogne i drugima. U alternativnu medicinu počela je, kako kaže, da veruje silom prilika, kada nije imala dovoljno novca za lekove, ali ne žali.
- Pre više od trideset godina, negde 1985, primetila sam da ne vidim baš najbolje. Očna lekarka u Železničkoj ambulanti u Nišu propisala mi je nošenje naočara. One su me dobro služile nekoliko godina, a onda sam opet primetila da mi se vid muti i otišla sam kod oftalmologa u ambulanti Elektronske industrije u Nišu, jer smo tamo u međuvremenu dobili specijalistu. Ona je odmah, čim me je pogledala, rekla da imam kataraktu u početnom stadijumu i propisala mi neke kapljice. Već su počele devedesete i nestašica lekova je bila vrlo izražena. U jednoj apoteci pronašla sam kapi koje su mi prepisane, ali su mnogo koštale i brzo su se trošile. Primanja su bila skromna i nisam imala dovoljno novca da ih stalno kupujem. Fabrika u kojoj sam radila nije bila profitabilna, a pravnicima u privredi plate nisu bile visoke. Bila sam u škripcu.

Šta ste potom odlučili? Kako ste započeli lečenje alternativnim metodama?
- Znala sam šta znači imati kataraktu, ali nisam mogla da kupujem lekove. Vraćala sam se iz ambulante rasejana i zabrinuta, kad me je jedan naš bravar upitao šta mi je. Ispričala sam mu svoj problem, a on mi je, kao iz topa, rekao: ’Ma šta se brineš, daću ti odličan recept. Uzmi tri, četiri listića lišajevice. To je biljka žutih cvetova koji, kad ih otkineš, puštaju žuti sok. Skuvaj ih u vrlo malo vode, stavi dva tri zrnca soli i pusti da provri. Neka odstoji sat vremena. Tečnost sipaj u malu flašicu i nakapaj je u oči svako veče.’ Recept sam zapamtila, ali dugo nisam smela da ga primenim. Otišla sam kod doktorke i prenela joj šta sam čula. Rekla mi je da dođem za nekoliko dana. Kad sam otišla ponovo, uputila me je da slobodno pravim kapi i ispiram oči, jer je to dobro. U svakom slučaju, ja sam odlučila da probam, nabrala sam lišajevicu i napravila kapi.

Slobodanka Ilić

Slobodanka Ilić

Kako su kapi uticale na Vaš vid i kada ste primetili boljitak?
- Stavljala sam kapi nekoliko meseci, pa sam prestala, jer mi se vid vrlo brzo razbistrio. Nekoliko godina posle toga uopšte ih nisam koristila. Međutim, nakon izvesnog vremena vid je ponovo počeo da slabi, a katarakta je bila i dalje u početnoj fazi. Dioptrija na jednom oku u tom trenutku bila je više od plus četiri, a na drugom više od plus dva. Rešila sam da se ponovo vratim svojim kapima. Tokom narednih godina ponavljala sam postupak stalno. U međuvremenu, stigao je internet. Potražila sam o lišajevici i ostala zaprepašćena. Ona se zove i lastavičija trava, jer laste je kljucaju i njenim sokom kvase oči svojih mladih da brže i bolje progledaju.

Kakav je efekat imala dugogodišnja upotreba kapi?
- Već sam bila u penziji kada sam otišla na kontrolu. Doktor u Domu zdravlja rekao mi je da mi se dioptrija smanjila na pola. Otišla sam kod optičara jer nisam poverovala doktoru, a optičar mi je potvrdio. Od tada svake godine ponavljam postupak sa lišajevicom, a naočare već sedam, osam godina nisam menjala. Imala sam i zakazanu operaciju, ali sam odustala jer katarakta miruje.

Osim katarakte i lošeg vida, koje ste još zdravstvene probleme tretirali alternativnim metodama?
- Godine 1996, koja je za mene bila ekonomski neizdrživa, rešila sam da probam da odem u invalidsku penziju. U to vreme imala sam problem samo sa pritiskom, a svi ostali rezultati bili su odlični. Načelnik u Domu zdravlja predložio je da snimimo i kosti. I tako, otišla sam u Nišku banju na snimanje denzinometrijom. Snimili su me, i dr Dinić mi je rekao da imam jaku osteoporozu, koja iznosi 6,5.
Doktor mi je propisao nekoliko lekova koje sam jedva nabavila. Kad sam pročitala uputstvo, videla sam da su svi lekovi hormonski i šta sve mogu da izazovu. Rešila sam da ih ne pijem, jer kosti me nisu bolele. Nisam prošla na invalidskoj komisiji i tako je prošlo nekoliko godina.

S obzirom da godinama nisam pila lekove jer nisam želela, prijateljica mi je preporučila da jedem što više mlečnih proizvoda i da napravim sirup od jaja. Rešila sam da je poslušam i da počnem da primenjujem njen recept.

Kako glasi taj recept?
- Šest celih jaja stavite u veću teglu, nacedite sok od limuna i ostavite u frižideru dok se ljuska ne raspadne. Kad se raspadne, smesa se pomeša sa kilogramom meda i uzima svakog dana po jedna kašika. Počela sam 2002. da ga koristim, a zatim sam otišla na snimanje. Poboljšanje je već bilo vidno, jer je gustina kostiju tada bila 4,3. Ali, noge su počele da mi se krive, a kolena koja sam teško savijala, počela su toliko da me bole da više nisam mogla da čučnem. Ovaj recept sa jajima ponovila sam još dva puta, ali više nije bio delotvoran, pa sam počela da tragam za nečim drugim.

Šta ste dalje preduzeli?
- Kada sam 2007. godine čekala u Banji da dođem na red kod lekara, čula sam priču o nepokretnoj ženi koju su doveli u Banju da je snime. Pošto su je snimili, dijagnoza nije bila optimistična. Ona se nije mnogo obazirala i rekla im je da će im za godinu dana doneti slatkiše da ih časti kad ozdravi. Tako se i desilo, a recept je sledeći: Svakog dana treba mešati kašičicu želatina sa rendanom jabukom ili jogurtom i ostaviti ih da nabubre, pa pojesti.
Recept sam koristila od jula 2007. do maja 2008. godine. Hod mi se poboljšao, mogla sam čak i da čučnem bez bolova. Napravila sam prekid do avgusta 2008, kad sam jedva pokretala noge. Tada sam shvatila da je želatin pomoć za ceo život. On obnavlja hrskavicu, ali ne trajno, i zato ga treba stalno konzumirati.
Novembra 2007. godine, kada sam išla na snimanje, osteoporoza se smanjila na 3,3. Sledećih godina bila je još manja, i na kraju, 2011, rezultat je bio 2,8, što je normalna vrednost za moje godine. Tada mi je rečeno da nema potrebe za daljim snimanjem, jer nemam više osteoporozu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem