12 ZNAKOVA DA JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA

22.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 696 | Autor: | 0

Iscrpljenost, nervoza, stalna glad, suva usta...


Šećera ima gotovo u svemu, a pogotovo u prerađenoj hrani koja sadrži različite vrste šećera koje je teško prepoznati. Posledice prevelikog uzimanja mogu biti ozbiljne. Ipak, neki znaci vas mogu na vreme upozoriti da ste preterali.

1. Stalna glad
Visok krvni pritisak sprečava glukozu da uđe u ćelije. Rezultat je da telo nema dovoljno energije i da opet traži energiju, tj. hranu.

2. Iscrpljenost
Kod povišene količine šećera telo nije sposobno da pravilno čuva i apsrorbuje glukozu. Energija se ne koristi efikasno, a ćelije ne dobijaju potrebnu energiju. Sve to dovodi do toga da se osoba često oseća umorna bez razloga.

3. Često mokrenje
Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu ponovno da apsorbuju tečnost. Zato telo, pokušavajući da izjednači koncentraciju glukoze u krvi i ćelijama, otapa krv unutarćelijskom tečnošću, čime se normalizuje koncentracija glukoze. To rezultira čestim mokrenjem, piše Bright Side.

4. Suva usta i pojačana žeđ
Ova dva stanja su posledica ozbiljnog gubitka tečnosti. Hipotalamus, koji procenjuje nivo dehidratacije i izaziva osećaj žeđi, šalje i ekvivalentnu poruku mozgu. Najbolje bi bilo da pijete vodu umesto čajeva ili sokova, pogotovo alkohola.

5. Gubitak težine
S povećanim nivoom glukoze čovek u kratkom vremenskom roku može izgubiti više kilograma. Postoji više razloga za to od kojih je jedan i da velika količina urina s visokom nivoom glukoze tera telo da troši više kalorija. Na taj način, telo pokušava da „izbaci” višak glukoze.

6. Infekcije
Infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije mogu se pojaviti i kod muškaraca i kod žena. Ipak, češće su kod žena s visokom nivoom šećera i dijabetesom. Velika količina šećera stvara povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija.

7. Suva koža
Može se povezati s visokom količinom šećera u krvi jer pojačanim mokrenjem telo gubi vodu i koža postaje suva. Takođe, oštećeni nervi mogu onesposobiti normalan rad žlezda znojnica, koje utiču na ravnotežu tečnosti u telu.

8. Problemi s koncentracijom
Visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u moždane ćelije, pa mozak radi na rezervi. Ovo direktno utiče na logičko zaključivanje i povezivanje informacija.

9. Zamagljeni vid
Povećana količina šećera utiče i na vid jer se ćelije oka deformišu i oko izgubi sposobnost fokusiranja.

10. Sporo zarastanje rana
Povrede sporo zarastaju zbog oštećenja krvnih sudova kao posledice visokih nivoa šećera. To vodi lošijoj cirkulaciji, posebno u udovima, i nedovoljne ishrane tkiva.

11. Impotencija
Povećan šećer u krvi utiče i na održavanje erekcije. Zdrava erekcija zahteva zdrave živce, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Višak šećera u krvi može negativno da utiče na sva tri sistema.

12. Razdražljivost
Istraživači kažu da su ljudi s visokim šećerom zabrinutiji, razdražljiviji i skloni depresiji. Mozak zavisi od ravnomerne snabdevenosti glukozom, a naglo odstupanja negativno utiču na njegov rad. Kao rezultat toga, raspoloženje iznenada postaje sve gore. Šećer takođe utiče na apsorpciju hroma, koji je potreban za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, jer insulin, koji čisti glukozu iz krvi, bez njega ne može ispravno da deluje.

I još pogledajte:

GLUCORATROL

1800 RSD

CEJLONSKI CIMET

450 RSD

CIMET STAPIĆI

320 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net