DA LI STE PROBALI KINESKU DIJETU?

27.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 516 | Autor: | 0

Izbor namirnica zasniva se na zakonitostima yina i yanga, odnosno prema energetskom potencijalu koji imaju na telo

U moru dijeta, svoje mesto zauzela je i kineska. A da je popularna, svedoči i činjenica da ju je isprobao, između ostalih i bivši američki predsednik Bil Klinton. I ovaj način ishrane neočekivano mu se svideo.
"Skinuo" je gotovo sedam kilograma i vratio se na fakultetsku kilažu, a osim toga, takav meni najviše mu koristi upravo zbog problema sa srcem.
Kineska dijeta, ili kineski način ishrane, predstavljen je u knjizi "The China Study", priznatog nutricioniste dr T. Kolina Kembela.

U njoj se hrana i namirnice “posmatraju” i biraju kroz prizmu “energije”, kao i ostale kulturološke tekovine u Kini. Isto tako, kriterijum izbora može da bude i termogeno dejstvo hrane na ljudsko telo. Ključni izvor proteina treba da budu soja, živina, riba i mahunarke, a meso je potrebno kombinovati s bogatim porcijama povrća.
Kod ove ishrane je ključno kako se ona priprema, pa tako meso nikako ne sme da bude prženo, čime se olakšava varenje. Povremeno su dobrodošli začini i umaci, poput sojinog.

Ipak, mora da se obrati pažnja na količinu namirnica koja se konzumira tokom obroka. Promenom načina ishrane drastično se smanjuje i rizik ne samo od srčanih bolesti već i od raka, dijabetesa i gojaznosti.
Ključno je napraviti razliku između ishrane poznate iz kineskih restorana brze hrane, jer zdrava kineska dijeta nema veze s njom. Bitno je jesti što više svežeg ili kuvanog povrća i voća sa što manje masti.

U malim količinama poželjno je ubaciti nemasno meso i ribu.
Meso se priprema na pari ili kuva, a nikako ne prži.
Saglasno kineskom načinu razmišljanja da biljke mogu uveliko da utiču na organizam, poželjno je konzumirati dosta čaja - najbolje belog i zelenog. Čaj je bogat fitohemikalijama, a treba ga uzimati više puta dnevno, naravno bez šećera. Slatkiši nisu poželjni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net