NA PLUS 35 VREBAJU TROVANJA, KOKSAKI, ATLETSKO STOPALO...

24.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 899 | Autor: | 0

Izrazito visoke temperature nose niz problema, pa je pametno zapitati se kako ih izbeći, a vrućinu lakše podneti...


Atletsko stopalo
Gljivica Epidermophyton floccosum je glavni uzročnik zarazne bolesti poznate kao atletsko stopalo. Osip u slučaju atletskog stopala najčešće se javlja među nožnim prstima, uz osećaj svraba. Iako se možda čini kao sitan problem, on može da preraste u ozbiljnu infekciju.
Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo žive na vlažnim i toplim površinama poput javnih kupališta, zato je na takvim mestima pametno nositi papuče.
U slučaju da redovno vežbate, pamučne čarape koje nosite moraju biti čiste i obavezno ih skinete čim završite trening. Obuća koju nosite tokom vežbanja treba da omogući stopalima da dišu.

Virus koksaki
Jedan od virusa koji žive u zdravom probavnom sistemu je coxsackie, a on pripada rodu enterovirusa. Deca često imaju problem kad taj virus počne nekontrolisano da se razmnožava, a javlja se u obliku osipa u ustima i na koži oko usta i na dlanovima i tabanima.
Virus naročito voli male i tople bazene. Kod pacijenta će izazvati spomenute simptome ali i temperaturu koja ponekad može biti prilično visoka.
Bolest se leči kao i svaka druga groznica, a jedino je važno izolovati pacijenta da ne bi nikog zarazio. Virus se širi fekalijama koje dospeju u usta, pa je zato važno često prati ruke.

Trovanje hranom
Bolesti koje dobijamo zbog patogena u hrani većinom nisu opasne, ali to ponekad mogu biti – pogotovo u slučaju male dece. Najduže što bi hrana smela da ostane na otvorenom tokom visokih temperatura je sat vremena.
Na izlete je pametno nositi prenosni frižider, a meso peći najmanje na 72 stepena kako bi se ubile sve bakterije. Takođe je korisno imati vodu kojom ćete oprati ruke i pribor.

Toplotni udar
Ne postoji doba koja nas čini imunim na vrućinu. Starije i gojazne osobe i deca posebno moraju da paze da ne bi dehidrirali. Simptomi pregrejanog tela su su jako znojenje, slabost, mučnina, povraćanje i nesvestica.
Toptlotni udar može da postane puno ozbiljniji problem. Kad telo dostigne temperaturu od 41 stepen, u smrtnoj smo opasnosti. Na toj temperaturi čovek prestaje da se znoji i javlja se dezorijentisanost. Ukratko, potrebna je hitna pomoć lekara.
Jedini načini na koji možemo da izbegnemo ovakve probleme je ispijanje puno tečnosti, nošenje svetle odeće i šešira i izbegavanje izuzetno visokih temperatura.

Začepljenje lojnica
Tokom vrućih i vlažnih dana žlezde lojnice mogu se začepiti zbog preteranog znojenja. U tom slučaju na telu se javlja crveni osip.
Problem je češći kod beba, ali može zadesiti i odrasle koji nisu navikli na vrućinu. Uska odeća takođe doprinosi začepljenju pora.
Problem se rešava nošenjem prozračne odeće i nanošenjem kreme ili losiona koji će suzbiti osip i otvoriti pore. Najpametnije je izbeći visoke temperature i držati se klimatizovanih prostora.

Otvorene rane
Rane se leti lakše i brže inficiraju. U slučaju ozlede, morate ih dobro isprati. Ako se oko rane pojavi crvenilo i iz nje nešto curi, nemojte se igrati, već posetite lekara.

Otrovni bršljan
Otrovni bršljan s razlogom ima svoj naziv – izaziva alergijsku reakciju na mestu dodira. U slučaju da su vam oči, lice ili genitalije došli u dodir s bršljanom, preporučuje se poseta lekaru.
Ostala mesta na kojima se pojavio osip izazvan otrovnim bršljanom možete isprati alkoholom, pa hladnom vodom i na kraju sapunom. Takođe je pametno oprati sve što je došlo u dodir s bršljanom, poput alata ili odeće.

Upala uha
Ako vam se dogodi upala kože u ušnom kanalu, to će vam gotovo sigurno u potpunosti upropastiti godišnji odmor. Upala uha je bolna i može da zahteva antibiotsku terapiju.
Bilo kakva ogrebotina ušnog kanala u kojem se duže vreme nalazi voda može se pretvoriti u upalu uha.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem