ZAŠTO NISMO GLADNI KADA TEMPERATURA PREĐE 35 STEPENI?

23.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1050 | Autor: | 0

Telo šalje dodatnu krv koži da bi pomogla da se telo rashladi. To znači manje krvi za sistem za varenje

Kako temperatura u vazduhu raste i temperatura u ljudskom mozgu polako se povećava, navodi dr Majkl Bergeron, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje u Siks Folsu, u Južnoj Dakoti. Zbog toga su ljudi ponekad postanu konfuzni kada provedu previše vremena na vrućini.
Ako je vruće, telo šalje dodatnu krv vitalnim organima kako bi nastavili da funkcionišu, ali i koži, da bi pomogla da se telo rashladi. To znači manje krvi za sistem za varenje, objašnjava dr Bergeron.

’Varenje je manji prioritet, tako da su krvni sudovi našeg sistema za varenje ograničeno snabdeveni’, kaže dr Bergeron. ’To je razlog zašto vam se ne jede ili pije kada je vrućina, ili zašto vam je muka ako ste jeli’, dodao je.
Rešenje: potrebno je jesti hranu koja se lako vari, poput jednostavnih ugljenih hidrata, a izbegavati namirnice bogate proteinima i mastima, koje se teže za varenje. I naravno - piti dovoljno tečnosti.

Voda ili sportski napici su najbolji, a treba izbegavati alkohol ili kofein koji mogu da izazovu dehidraciju, kažu lekari. U težim slučajevima vrućina nas može učiniti ozbiljno bolesnim.
Narušavanje zdravlja usled vrućina počinje najčešće grčevima, kaže dr Dženis Sanford, profesor s katedre za hitnu medicinu sa univezitetu Alabama u Birmingemu.
"Kako napreduje, sledeći korak je iscrpljenost od vrućine. Mogu se razviti jake glavobolje, mučnina, povraćanje i osećaj teške slabosti".
Najteže oboljenje povezano s vrućinom je toplotni udar.

’Kada dođete do te tačke, ozbiljno povišena telesna temperatura izaziva promene mentalnog stanja, vrtoglavicu i na kraju može dovesti do gubitka svesti’, kaže Sanford. ’Mišići mogu da počnu da pucaju, što vodi do otkazivanja bubrega. To čini toplotni udar opasnim po život ’, ističe ona!


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem