MOZAK - NAJVEĆA PREPREKA U MRŠAVLJENJU

AKTUELNO | Pregleda: 593 | Autor:

Organizam funkcioniše kao termostat i izjednačava broj kalorija koje trošimo sa brojem kalorija koje unosimo

Rezultati istraživanja naučnika sa Kembridža, objavljeni u časopisu eLife, otkrivaju nov mehanizam kojim se organizam prilagođava niskom unosu kalorija i ograničava gubitak kilograma.
Istraživači su, naime, ustanovili da glavne moždane ćelije deluju kao "okidač" u sprečavanju organizma da sagoreva kalorije kada je njihov unos ograničen.
"Strategije mršavljenja su često neefikasne zato što organizam funkcioniše kao termostat i izjednačava broj kalorija koje trošimo sa brojem kalorija koje unosimo", objasnila je dr Klemens Bloje iz Laboratorije za proučavanje metabolizma Univerziteta Kembridž u saopštenju za medije.

dr Klemens Bloje

Dr Klemens Bloje

"Kada manje jedemo, naše telo to kompenzuje i sagoreva manje kalorija, što otežava gubitak kilograma. Znamo da mozak mora da reguliše ovaj kalorijski termostat, ali nije poznato kako prilagođava sagorevanje kalorija količini hrane koju ljudi pojedu", navodi dr Bloje.
Istraživači kažu da ova otkrića mogu da dovedu do razvoja novih i unapređenih terapija za smanjenje preteranog unosa hrane i gojaznosti.


Komentari