ZAŠTO OD VOĆA UTRNU USTA?

20.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 683 | Autor: | 0

Oralni alergijski sindrom pogađa sve više ljudi


Mnoge vrste voća i povrća sadrže belančevine slične polenu, i njih imunitet pogrešno protumači i reaguje. Stručnjaci kažu da je alergičnih na polen sve više pa je tako i sve veći broj ljudi kod kojih se pojavljuje oralni alergijski sindrom (OAS).

Vrsta voća koji aktiviraju oralni alergijski sindrom povezana je s vrstom alergena na koji je neko osetljiv i sezonom kada se pojavljuje.
Hrana koja u najvećem broju slučajeva izaziva OAS su jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lešnici, bademi i šargarepa.
Simptomi koji obično traju od nekoliko minuta do sat vremena, uglavnom nastaju u usnoj šupljini, pri čemu svrbe usne, grlo i jezik. Ponekad se neželjene reakcije pojavljuju i u probavnom sistemu.

Oralni alergijski sidrom manifestuje svrabom i crvenilom oko usana

Oralni alergijski sindrom manifestuje se svrabom i crvenilom oko usana

Ovaj sindrom se retko pojavljuje kod male dece, ali mu učestalost raste što su deca starija. Češći je kod adolescenata i odraslih ljudi.
Postoji i sličnost plodova različitim vrstama sezonskih alergija. Na primer, šargarepa i kivi sadrže belančevine najsličnije polenu stabala koja cvetaju u proleće. Kod paradajza i lubenice su najsličnije letnjim travama, a jabuke i banane jesenjem korovu. Da bi se OAS izbegao preporuka je kuvati voće ili povrće ili ga ukloniti iz ishrane, prenosi nymag.com.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net