OTKRIVEN "SUPER ANTIBIOTIK"

19.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 403 | Autor: | 0

U zemljinoj kori pronađena materija koja uništava i najotpornije bakterije

Antibiotik je pronađen u uzorku zemljišta iz Italije, tačnije u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, a nazvan je "pseudouridimicin" ili PUM, navodi AFP.
Antibiotik je uspešno eliminisao širok spektar bakterija u laboratorijskim testovima i izlečio miševe inficirane šarlahom.
Detalji pronalaska objavljeni su nedavno u naučnom žurnalu Cell u SAD.
Pseudouridimicin neutrališe enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma akcije, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da razvije imunitet bakterija na svoje dejstvo nego svi ostali lekovi na tržištu.
PUM je uspešno eliminisao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno efektan protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.
Kliničke probe PUM-a mogle bi da počnu u naredne tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina, saopštili su istraživači na Ratgers-Nju Brunsvik univerzitetu u Nju Džerziju i iz italijanske biotehnološke kompanije Najkons.
Oni navode da je ovo otkriće pokazalo da su bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem