LEKOVITO ULJE SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG

20.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 8300 | Autor: | 0

Sve više vernika zagledano je u novovekovnog sveca - Svetog Nektarija Eginskog. Prema verovanjima i svedočenjima ljudi, nad njegovom moštima dešavala su se razna čuda isceljenja


Želeći da upozna širu publiku i vernike sa čudima Svetog Nektarija, prota Nenad Andrić sastavio je knjigu pod nazivom Svetlopis o Svetom Nektariju Eginskom, mitropolitu pentapoljskom.
U knjizi je opisao život ovog sveca i čuda koja on, po rečima sveštenika, čini gotovo sto godina nakon smrti. Oni koji su pročitali knjigu kažu da donosi nadu onima koji su je izgubili.

Prota Nenad Andrić


- O Svetom Nektariju gotovo da ništa nisam znao do 2007. godine, samo da je svetitelj novijeg datuma i da je grčkog porekla. Međutim, uoči Ivanjdana te godine došao sam u manastir Ćelije da se poklonim grobu Svetog Ave Justina. Ušavši u Ćelijski hram, zatekao sam sledeći prizor: ispred ikone Presvete Bogorodice Androske, u invalidskim kolicima sedeo je mlad čovek, a pored njega monahinja i mladić koji je gurao kolica. Monahinja mi je rekla: ’Oče Nešo, dođi da upoznaš našeg brata Miodraga.’ Pružio sam ruku ka čoveku koji nije bio u stanju da se rukuje, imao je rak kostiju, metastazu, otpušten iz bolnice kao neizlečiv slučaj.
Čuo je za Svetog Nektarija da isceljuje od raka i da se delić njegovih moštiju nalazi u manastiru Ćelije, pa je sa kumom došao da moli Svetitelja da ga izleči. Tako je i bilo za šest meseci - bez intervencije lekara ustao je iz kolica, rak je nestao. On sada živi i radi u Novom Sadu, njegovo ime je Miodrag Bukvić. Videvši sve to, shvatio sam da mi je dužnost da dela Božija slavna objavljujem. Prvo sam o čudu pisao na listićima koje sam delio, a zatim se moja duša vezala za Svetog Nektarija - priča prota Nenad Andrić.

Naš sagovornik naglašava da ni na jednom od pokloničkih putovanja za Eginu, gde se nalaze mošti ovog svetitelja, nije izostalo čudo Svetog Nektarija.
- Monahinje sa Egine kažu da je Sveti Nektarije u nekoliko snoviđenja poručio da u njegov manastir ne može doći niko koga on nije pozvao da ga vidi i da mu pomogne. Znači, na nama je da poželimo da odemo i Sveti će učiniti po veri našoj i darivati nam pomoć od Boga - poručuje prota Nenad.
Isceljujuće moći Svetog Nektarija najviše se vezuju za tretman najtežih bolesti, među kojima je i rak. Veruje se da ulje iz kandila ovog sveca pomaže kod svake bolesti, ukoliko se koristi sa verom, molitvom i ljubavlju.
U pitanju je sveto ulje iz kandila Svetog Nektarija u Egini, koje se meša sa litrom čistog maslinovog ulja. Svako jutro treba uzimati po jednu kašiku kod teških bolesti.

Bogata biografija
Sveti Nektarije Eginski je pravoslavni teolog i svetitelj, rođen pod imenom Anastasije Kefalas. Rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji, u siromašnoj porodici. Nakon osnovne škole preselio se u Carigrad, a 1866. godine prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj. Posle deset godina službe zamonašio se i uzeo ime Lazar.
Sledeće godine primio je monaški postrig pod imenom Nektarije i jerođakonski čin. Nekoliko godina živeo je u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu. Već iduće godine, 1886, rukopoložen je u čin sveštenika.
Iste godine primio je čin arhimandrita, a posle tri godine izabran je za mitropolita Pentapolskog. U periodu 1894-1908. vodio je Teološku školu u Atini. Nakon odlaska u penziju živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski.
Preminuo je u Atini, 8. novembra 1920. godine, od raka prostate. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije.

Foto:printskrin

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem