OČISTITE KLIMA-UREĐAJ! IZ NJEGA VREBAJU BAKTERIJE I GLJIVICE

16.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1166 | Autor: | 0

Najlakši način da se rashladite svakodnevno ugrožava zdravlje

Klima uređaji su idealni za razvoj plesni i gljivica, a najopasnija je legionela, smrtonosna bakterija koju udišemo.
Ova bakterija je potencijalno opasna za ljude različitih dobi, mada od nje češće obolevaju stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. Najugroženiji su oni sa osetljivim imunim sistemom.
Legionela se može javiti u blagom obliku, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Kako biste se zaštitili od legionele, redovno čistite svoje klima uređaje u prostorijama ili menjajte filtere. Preporučljivo je to uraditi bar jednom godišnje.
Pripazite i na klima uređaje u automobilima, i njih treba periodično očistiti.

Dug boravak pod klimom može da izazove i prehladu, upalu grla, sinusa i uha, a sve zbog bakterija i virusa koji se kriju u neočišćenim uređajima. Razni mikroorganizmi iz klima vazduhom se izbacuju u prostorije, a tamo cirkulišu i lako dospevaju u organizam. To se posebno dešava kada se prostorije ne provetravaju s vremena na vreme, a posebno tokom noći, kako bi se vazduh pročistio.
Osim temperaturnog šoka u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju, i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje preti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt.

Svaka nagla promena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu. Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja.
Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi. Posebno je rizično kada se iz klimatizovanih tržnih centara ili radnih prostorija naglo izađe na vruć vazduh i temperaturu koja ponekad prelazi 40 stepeni Celzijusa.

Podjednako je opasno sedeti i direktno ispod klime, odnosno na mestu gde hladan vazduh iz klima direktno "udara". To može da izazove glavobolje i bolove u kostima i zglobovima, a tipičan primer su vozači klimatizovanih automobila, koji se najviše žale na bolove u desnom ramenu, što je mesto gde hladan vazduh duva.
Hladan vazduh nikad ne sme da bude direktno usmeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net