KRASTAVAC NIKAKO NEMOJTE SOLITI!

08.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1455 | Autor: | 0

Sadrži malo kalorija, a izuzetno je bogat mineralima, a posebno kalijumom

Visoki procenat kalijuma i mali procenat natrijuma daje krastavcu izuzetno delotvorno diuretičko svojstvo. Da bi se ono sačuvalo, on se ne sme soliti, kako se taj odnos ne bi promenio unošenjem natrijuma iz soli, čime bi krastavac izgubio jedno od svojih najvrednijih svojstava. Zbog toga se ovo povrće preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, a i protiv reume.
Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, koristan je osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici, a time što podstiče izlučivanje vode, krastavac potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma, pa treba da ga jedu žene koje pate od celulita i oni koji žele da detoksikuju svoj organizam.
Sirov krastavac reguliše rad creva, a stolicu cini mekšom. Snižava šećer u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, a posebno kao dijetalna hrana osobama sklonim gojenju. Iako nema mnogo kalorija, on sadrži dosta važnih mineralnih materija, a to su kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan i jod.

Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C (11 mg%), a sadrži gotovo sve vitamine grupe B i nešto karotina u tragovima.
Kora krastavca sadrži i silicijum, redak mineral veoma važan za zdravlje kostiju.
Sirov krastavac reguliše rad creva i tako pomaže varenju. Postoje podaci i da doprinosi sniženju šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Pošto rastvara kristale mokraćne kiseline, krastavac se preporučuje osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Čaj od krastavca za bubrege i mokraćne organe

Priprema se tako što se iz zrelih (žutih) krastavaca izvade semenke, operu se i dobro osuše. Zatim se u 2 decilitra vode kafena kašika semenki kuva oko 10 minuta. Čaj se pije na prazan stomak.


Pored toga što je zdrav i osvežava, krastavac se koristi i u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u kori, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje.
Čisti kožu i doprinosi zatezanju (pošto sadrži i silicijum u tragovima, zateže vezivno tkivo pa tako i lice), tako da nije čudo da su maske od krastavaca već odavno sastavni deo raznih kozmetičkih tretmana.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net