ZBOG POVIŠENOG ŠEĆERA IMAM NAPADE GLADI

07.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1116 | Autor: | 0

Ljiljana Habjanović Đurović, najtiražniji savremeni srpski pisac, u iskrenoj ispovesti otkriva svoju borbu sa kilogramima, lošim navikama i teškoćama koje njeno telo trpi dok nastaju najčitanije knjige kod nas


Kad god zazvoni telefon Ljiljane Habjanović Đurović, već dvadeset godina najčitanijeg srpskog pisca, na ekranu se pojavi slika krina koji ona, sa velikom ljubavlju, gaji u svojoj bašti.
- Volim krin iz vrlo određenog razloga. Krin je znamen mog imena, ali i cvet Presvete bogorodice. Uvek u kući imam krin i držim ga u vazama ispred ikone Presvete bogorodice i ispred ikone Svete Petke, a gajim ga i u dvorištu. Iz sentimentalnih razloga volim i ljubičice i mimoze jer mi ih muž donese čim se pojave. Kod mene sve ima svoj razlog. Ja jesam emotivna, ali i razumna - ističe gospođa Habjanović Đurović, čije knjige su prodate u više od milion primeraka i prevedene na 13 jezika.
Dugo tokom života, po sopstvenom priznanju, Ljiljana nije imala nikakav odnos prema prirodi, niti potrebu da boravi u njoj.
Potrebu da ode u prirodu prvi put je osetila tek 1994. godine, kada je završila roman Iva i dva teksta o pljački preko Dafiment banke za tada visokotiražni beogradski nedeljnik Dugu.
- Kada su ti tekstovi objavljeni, nastao je haos. Osim što su me svi redom zvali i vršili pritisak, tužile su me i tri partije, dve tada vladajuće. Osetila sam strašan pritisak. Morala sam da odem kod kardiologa i tada sam prvi put rekla mužu: ,Ide mi se negde gde je hladno i zeleno.,
Po sopstvenom priznaju naša poznata književnica tek je tada osetila suštinsku potrebu za prirodom i zavolela je.
- Od tada vrlo često idem da šetam kroz šumu - ističe gospođa Habjanović Đurović.

Prozor s pogledom na zelenilo
Svesna svojih loših prehrambenih navika i nedostatka fizičke aktivnosti, kad god može trudi se da ih koriguje.
- Dok pišem, svaki dan po ceo dan prikovana sam za stolicu. Boli me sve, boli me kičma... Poslednju knjigu pisala sam u ležećem položaju. Prosto više ne mogu da sedim za pisaćim stolom. Sada pored kreveta stavim niski stočić i na njemu pišem, da bi mi noge bile podignute i ispružene - kontatuje naša najtiražnija književnica i dodaje: - Imam samo jednu pogodnu okolnost - između moje dnevne i radne sobe ima 60 stepenika i njih moram da pređem nekoliko puta u toku dana. To je moje najveće kretanje.
Međutim, dodir i kontakt sa prirodom nisu prekinuti. U dvorištu porodične kuće Ljiljana ima mnogo drveća, uglavnom zimzelenog, jednu trešnju i jednu vrbu.
Svoje prehrambene navike opisuje kao užasne. Sve što voli, kaže, nutricionisti opisuju kao nezdravo. Išla je i na test intolerancije hrane i kada je pročitala spisak šta sve treba da izbegava odmah je, seća se, odustala od tih preporuka. Ipak, ova uspešna žena pridržava se sezonskog jelovnika.
- Ne volim paradajz u januaru, tada više volim turšiju nego paradajz iz staklenika. Volim kad svaki mesec donese nešto novo. Zimi jedem suve šljive, suve smokve, suvo grožđe. Od povrća volim krompir i kukuruz, a ljubitelj sam i grožđa, lubenice, mušmula i trešnji - nabraja Ljiljana.

Volim kad se kontrolišem
Ona ima dve faze u svom životu: jednu kad se kontroliše i zdravo se hrani, dok u drugoj, kada je preopterećena, obično nema snage da u isto vreme piše i da misli na to koliko je gladna.
- Sebe obično utešim rečenicom: "Ja sam ipak pisac, a nisam lepotica po zanimanju." Onda dozvolim sebi da uzmem ono što mi prija - dodaje ova nasmejana žena.
Dok opisuje veliku razliku između dve faze u svom životu, pomirljivim tonom konstatuje da ona zaista uživa u hrani.
- Prvo, ja volim hleb. Nije mi svejedno koju ću vrstu hleba da jedem sa šunkom, sa duvan čvarcima, ili sa dimljenim mesom. Kada vodim računa, razlika u načinu ishrane je drastična: za doručak jedem ili dva tosta sa tankim namazom ili četiri kašike muslija sa obranim mlekom. Za užinu uzmem jednu voćku, a za ručak parče barenog ili pečenog mesa na teflonu, svežu salatu ili ono što najviše od svega mrzim, a to su karfiol i brokoli. Za tu fazu znam da kažem: "Sad sam na zlopaćenju."
Kad se “ne zlopati” nego je, kako kaže, dobra prema sebi, onda jede sve što joj se sviđa sa svim lošim navikama koje su svojstvene našoj tradiciji.
- Objektivno se bolje osećam kad se kontrolišem. Najpre, zadovoljna sam što se kontrolišem i zaista se bolje osećam. Ali, ja imam problem sa povišenim šećerom, a problem koji iz njega proističe je - glad. Zaista ponekad imam prave napade gladi. Sa njima mogu da se izborim ako radim nešto neformalno, ali ako sedim i pišem, napor je veći i moram da jedem.
Čajeve pije gotovo svakodnevno, a voli i sokove od ceđenog voća.
- Volim i kafu i čaj, zavisi za čim osetim potrebu. Najviše volim čaj od nane i to hladan, tada mi je mnogo lep. Pijem i voćne čajeve. Ako osetim potrebu za kiselkastim ukusom popijem čaj od šipka, a nekad mi se čini da zamiriše mešano voće i uzmem čaj sa tim ukusom. Kad putujem, ne poručujem čajeve. U principu, više volim da probam ono što je karakteristično za to mesto. Ako odem u Italiju, onda mi je stvarno grehota da umesto kjantija pijem čaj - kaže književnica.
Ipak, žena koja je napisala Ženski rodoslov, Petkanu, Naš otac i na desetine knjiga smatra da je mentalno zdravlje najvažnije.
- Govorili su: "U zdravom telu zdrav duh", a ja mislim da zdrav duh čuva zdravlje tela. Kad kažem zdrav duh mislim na pobožnost, dobrotu, pozitivan odnos prema ljudima. To veoma utiče na naše zdravlje i mislim da negativan odnos prema ljudima i prema životu najviše škodi onome ko ima taj odnosi.
M. R.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net