LIKER OD ZELENIH ORAHA POGORŠAVA HIPERTIREOZU!

03.06.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2287 | Autor: | 0

Mr sc. med. dr Mirjana Stojković, specijalista interne medicine - endokrinolog, savetuje koje namirnice mogu da vam pomognu ukoliko imate poremećaj u radu štitaste žlezde


- Zeleni orasi su bogati jodom. Lečenje strume likerom od zelenih oraha ostalo je još od naših baka koje su te preparate koristile kada se so nije jodirala. Naše tlo je siromašno jodom, naročito u nekim područjima pa ga ni u biljkama nema u dovoljnoj količini, ali zeleni orasi ga sadrže. Međutim, kao što smo već rekli, treba voditi računa pri korišćenju takvih preparata. Ako neko ima hipertireozu i uzima liker od zelenih oraha može sebi da pogorša stanje. Kod osoba kod kojih u ishrani prevladavaju namirnice siromašne jodom, kod osoba koje jedu neslano, liker od oraha može biti dobar izvor potrebnog joda. Ono što može da predstavlja problem je nepoznata količina joda u likeru, a preterivanje sa unosom joda takođe štetno utiče na rad štitaste žlezde. Unos prekomerne količine joda može da indukuje i hipertireozu i hipotireozu, naročito kod genetski predisponiranih osoba. Velika količina joda dovodi do blokade u sintezi hormona, podjednako kao i strumogene namirnice, objašnjava mr sc. med. dr Mirjana Stojković, specijalista interne medicine – endokrinolog.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem