LJUDSKI MOZAK OTKRIVA BOLEST

29.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1296 | Autor: | 0

Čulo vida i ukusa upozoravaju našu svest da neku osobu treba da izbegavamo kako bismo sačuvali zdravlje

Ljudski mozak ima mnogo veću sposobnost u otkrivanju i izbegavanju bolesti nego što se to mislilo. Do ovog zaključka nedavno su došli istraživači sa Karolinskog instituta u Švedskoj. Oni tvrde da čulo vida i ukusa upozoravaju našu svest da je neko bolestan čak i pre nego što bolest postane vidljiva.
"Istraživanje pokazuje da ljudski mozak odlično registruje bolesti kod drugih i svest o tome navodi nas na izbegavanje bolesnih osoba", rekao je glavni istraživač profesor Mats Olson s Karolinskog instituta.

Ubrizgavanjem bezopasnih bakterija istraživači su aktivirali imuni sistem kod učesnika koji su razvili klasične simptome bolesti: umor, bol i groznicu i tokom tih nekoliko sati trajanja bolesti uzeti su im uzorci mirisa, a zatim su bili fotografisani i snimani.
Druga grupa učesnika je bila izložena njihovim mirisima i slikama, a kasnije i slikama zdravih osoba. Zatim je ova grupa odgovarala na pitanje šta oseća prema članovima prve grupe. Tokom ovog procesa njihova moždana aktivnost merena je MR-om.

Na osnovu slika ispitanici su, takođe, morali da označe koji od učesnika su bolesni, a koji od njih su im izgledali privlačni i s kojima bi se rado družili.
"Naša studija pokazuje da su ljudi više spremni da se socijalizuju sa zdravim ljudima nego s onima koji su bolesni i čiji imuni sistem smo veštački aktivirali", rekao je profesor Olson.
Profesor smatra da rezultati istraživanja predstavljaju biološku potvrdu argumenta da instinkt za preživljavanje podrazumeva izbegavanje infekcija.
"Zdrav razum nam govori da bi trebalo da postoji ponašanje koje pomaže imunom sistemu. Izbegavanje se, međutim, ne odnosi nužno na osobe s kojima smo veoma bliski", zaključio je profesor Olson.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net