BILJNE PRIJATELJICE VITKE LINIJE

30.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 710 | Autor: | 0

Bez griže savesti navalite na borovnice, brokoli, celer, kelj, krastavac, jagode...


Američki nutricionisti su odabrali 12 namirnica koje sadrže puno vitamina, minerala i koje su dobre za celokupno zdravlje. Možete ih jesti bez griže savesti – sačuvaćete vitku liniju.

1. Celer
Stabljika celera je skoro u potpunosti sačinjena od vode - čak 95 posto. Celer je bogat folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi puno hranljivih sastojaka.

2. Kelj
Kelj je povrće koje sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) kelja sadrži samo 33 kalorije, 3 grama proteina i oko 2,5 grama vlakana koji će vas zasititi. Kelj sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je takođe bogat vitaminima i folnom kiselinom.

3. Borovnice
Obiluju antioksidansima i sadrže flavonoid antocijan koji usporava starenje ćelija mozga. Borovnice doprinose boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije. Jedna šoljica borovnica sadrži samo 85 kalorija.

4. Krastavac
Krastavac je uglavnom sačinjen od vode. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje je jesti krastavac sa korom jer je bogata vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

5. Paradajz
Sadrži velike količine likopena, koji doprinosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz paradajza je snažan antioksidans koji smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sadrži vitamine A, C i B2, vlakna i folnu kiselinu.

6. Grejpfrut
Grejpfrut topi masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dug osećaj sitosti. Jedan grejpfrut sadrži oko 100 kalorija. Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

7. Dinja
Dinja je puna beta-karotena, vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Devedeset posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.

8. Brokoli
Brokoli je vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži vitamine A, C, E i K i u jednoj porciji brokoli ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. Porcija sadrži samo 30 kalorija.

9. Karfiol
Karfiol je vrlo hranjiv i pun je antioksidanata. Pomaže u borbi sa hroničnim bolestima. Odličan je izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

10. Kupine
Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji deluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C i pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji ima samo 62 kalorije.

11. Pomorandže
Kada se spomene ovo voće, svima nam najpre na pamet padne vitamin C, ali pomorandže imaju i brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalcijumom i vlaknima. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

12. Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj pomorandži Dovoljna je porcija od 150 grama da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Sto grama jagoda sadrži samo 35 kalorija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net