PURPLE MAJESTY - KROMPIR KOJI NE GOJI

27.05.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 656 | Autor: | 0

Snižava holesterol, smanjuje rizik od dijabetesa i štiti od kanceraPotrošnja svežeg krompira u poslednjih godina je opala usled povećanog fokusa potrošača na brzu hranu i jednostavnije pripreme obroka, a u prilog mu ne ide ni fama da je reč o namirnici koja je nezdrava i deblja.
Sa druge strane, nedavni procvat u proizvodnji bobičastog voća izazvan zdravstvenim benefitima antocijana koji se nalazi u ovom voću, odrazio se neočekivano i na proizvodnju (i eventualnu potrošnju) krompira. Upravo ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća, konzumiran u odgovarajućoj količini, povezuje se sa smanjenjem holesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 i rizika od pojave raka.

Britanski proizvođač, Albert Barlet, 2010. godine lansirao je na tržište sortu krompira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krompira bogatog antocijanima do sada nije posebno prepoznata na tržištu.
- U poseldnje vreme nas sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome šta bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti da plasiramo ljubičast krompir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno da doprinese unosu antocijana, čija je konzumacija u uobičajenoj ishrani u proseku vrlo niska. - objašnjava Kejti Martin, profesor na britanskom univerzitetu.

Uprkos tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalijuma, krompir nije na listi namirnica koje se preporučuju za obaveznu svakodnevnu konzumaciju. Ipak, istraživači veruju da bi upravo ova vrsta krompira situaciju mogla da promeni, zahvaljujući velikom udelu antocijana. Oni ističu i da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita uz salatu mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno delovanje na zdravlje.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem